Gözden kaçırmayın

Antibiyotik Direnci: Küresel Halk Sağlığı TehdidiAntibiyotik Direnci: Küresel Halk Sağlığı Tehdidi

Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Haşim Şahin, İstanbul'un fethinin 570. yıldönümü dolayısıyla açıklamalar yaptı. Prof. Dr. Şahin, katıldığı podcast programında Fatih Sultan Mehmet'in hayatı ve İstanbul'un fethine dair önemli bilgileri aktardı.

TÜDAM Müdürü Prof. Dr. Şahin, Fatih Sultan Mehmet'in köklü bir gelenekle temsil edildiğini belirterek, "Bir Fatih ortaya çıkıyorsa bir günde ortaya çıkmıyor" dedi. Osmanlı Devletinin kurulduğu coğrafyanın aslında Osmanlı Devletine zemin hazırladığını ifade eden Prof. Dr. Şahin, İslam dünyasını iki kutuplu, iki kanatlı bir kuşa benzeterek, yüzlerce yıllık bir Endülüs mirası ve Anadolu'nun kendi kültüründen çıkardığı halkı doğru anlayan sufilerle bir medeniyet inşa edileceğini söyledi.

Fatih Sultan Mehmet'in babası Sultan 2. Murat'ın âlim dostu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şahin, Edirne ve Bursa'nın bir cazibe merkezi haline geldiğini ve bu dönemde yaşayan ilim erbabı sayısının arttığını söyledi. Fatih Sultan Mehmet'in bu âlimlerin eserlerini okuyarak büyüdüğünü belirten Prof. Dr. Şahin, Fatih'in doğu ve batı sentezini kendi bünyesinde barındıran bir hükümdar olduğunu ve Osmanlı Devletinin hem doğu hem de batı geleneğini aynı potada eritmiş bir ilim ve irfan merkezi haline getirdiğini ifade etti.

Fetihten sonra Ayasofya başta olmak üzere bazı kiliselerin camiiye çevrildiğini, birçok medresenin açıldığını anlatan Prof. Dr. Şahin, Fatih Sultan Mehmet'in, Bizans hükümdarlarının mezarlarının olduğu yere sembolik olarak Fatih Külliyesi'ni inşa ettirdiğini ve böylece kendi kültürüne ve medeniyetine bağlılığını gösterdiğini söyledi. İstanbul'daki Hristiyan nüfusun gitmesini istemediğini belirten Prof. Dr. Şahin, sanatkarları ve zanaatkarları da uzaklaştırmadığını ifade etti. Sonuç olarak, Fatih Sultan Mehmet'in yeniden bir medeniyet merkezi haline getirdiği İstanbul, harika bir kültür mirasına ortak oldu.