-

Gözden kaçırmayın

Toplantıda Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirmesi YapıldıToplantıda Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirmesi Yapıldı

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, kalp kaynaklı felç risklerine karşı tıpa uygulaması gerçekleştirildi. Üç hasta, "apendiks kapatma" işlemiyle sağlığına kavuştu. Kalp kaynaklı inme riskinin tıpa uygulamasıyla kan sulandırıcı kullanmaya gerek olmadan önlenebildiği belirtildi. Böylece hastaların kalp kaynaklı pıhtılardan korunması sağlandı.
KSBÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Astarcıoğlu, kan pıhtıları kaynaklı inmenin önlenmesi için birçok hastanın sürekli olarak kan sulandırıcı ilaç kullanması gerektiğini söyledi. Ancak bazı hastalara tekrarlayan kanamalar nedeniyle kan sulandırıcı ilaç verilemediğini belirtti. Bu hastaların kalp kaynaklı pıhtıların neden olabileceği rahatsızlıklardan korunması için sol kulakçıktaki küçük kör girintiyi tıpa ile kapatan yeni bir yöntem uygulandığını ifade etti. Böylece kalp kaynaklı inmelerin, erken dönemde tanı konulduğunda modern yöntemlerle önlenebildiğini söyledi.
Kalp kaynaklı pıhtıların yüzde 90'ının sol kulakçıktaki kör girintide gelişip beyne ve vücudun diğer organlarına gittiğine dikkat çekilen açıklamada, özellikle atriyal fibrilasyon olarak bilinen ritim bozukluğunda inme sıklığının normalin beş katı arttığı vurgulandı. Atriyal fibrilasyon hastalarında gelişen inmelerin diğer inmelere göre daha ağır seyrettiği ve hastanın sakat kalmasına hatta hayatını kaybetmesine neden olabileceği ifade edildi.
Prof. Dr. Mehmet Ali Astarcıoğlu, atriyal fibrilasyon hastalarında pıhtı atma riski yüksek olduğundan kan sulandırıcı ilaçların sürekli alınması gerektiğini belirtti. Ancak bazı hastaların kan sulandırıcı ilaçları kullanamadığını veya ilaca rağmen inme gelişebildiğini ifade etti. Bu durumlarda sol kulakçıktaki apendiks denilen kör boşluğun ağzına tıpa konularak, kalp kökenli pıhtıların önemli bir kaynağı olan bu bölgenin kapatıldığını söyledi. Bu sayede hastaların kan sulandırıcı ilaç kullanmalarına gerek kalmadığını ifade etti.
Ayrıca, uygulanan tedavide cerrahiye ihtiyaç duyulmadığı belirtildi. İşlem, sağ kasıktan bacak toplardamarına girilerek sağ kulakçığa, oradan sol kulakçığa ulaşılarak apendiksin ağzının bulunup tıpa yerleştirilmesiyle gerçekleştirildi. Ekokardiyografi ve fluroskopi yöntemlerinin bir arada kullanıldığı ve son dönemde kullanıma giren dört boyutlu ekokardiyografinin büyük kolaylık sağladığı ifade edildi. İşlem sonrasında hasta bir gece hastanede kaldıktan sonra taburcu edildiği belirtildi. Prof. Dr. Mehmet Ali Astarcıoğlu, yapılan çalışmalarda bu cihazların kan sulandırıcı ilaçlar kadar etkili olduğunu gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, tıpanın konulduktan sonra kısa sürede vücut tarafından örtüldüğü ve bu sayede kan sulandırıcı ilaç ihtiyacının ortadan kalktığı belirtildi.
#Kütahya #Sağlık #Bilimleri #Üniversitesi #EvliyaÇelebi #ApendiksKapatma #Felç #KanSulandırıcı #Tıpa #Sağlık #Hastane #Kalp #İnme #Tedavi #Hasta #Kardiyoloji