Gözden kaçırmayın

Sinanpaşa İlçe Başkanı Ender Oğuz Ameliyata Alındı, Sevenleri Şifa Dileklerini İletiyorSinanpaşa İlçe Başkanı Ender Oğuz Ameliyata Alındı, Sevenleri Şifa Dileklerini İletiyor

CHP Milletvekili Adayı Anıl Halis Akar, seçim çalışmaları kapsamında Sinanpaşa ilçesinde bir grup partili ile çiftçileri ziyaret etti. Akar, çiftçilerin iktidar döneminde borç batağına sürüklendiğini, ancak iktidarlarıyla birlikte çiftçilerin yüzünün güleceğini belirtti. Akar, vatandaşların pahalı meyve ve sebze fiyatlarına dayanamazken, üreticilerin ise borç batağında olduğunu ifade etti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, çiftçilerin bankalara olan kredi borcu 2022 Mart'ta bir önceki yıla kıyasla yüzde 33,2 oranında artarak 186.9 milyar TL'ye ulaştı. Akar, çiftçilerin üretim giderlerini karşılamak adına borç borçla kapatır hale geldiğine dikkat çekti.

Akar, çiftçilerin borçluluğunda etkili olan nedenlerden birinin de tarımsal üretimde kullanılan girdi maliyetlerindeki artışlar olduğunu söyledi. Çiftçilerin girdi maliyetlerindeki en yüksek artışın gübrede yüzde 138,11 ve enerjide yüzde 121,77 olduğunu belirten Akar, üretim için borçlanarak üretilen ürün sayısının artmadığını, zaman zaman borç üstüne borç yapıldığını ifade etti. Akar, iktidarları döneminde borçların faizlerinin silineceğini, çiftçilere derhal destek verileceğini ve fiyat istikrarının tek yolunun akılcı politikalar olduğunu vurguladı. Akar, iktidar olmaları halinde hiçbir çiftçinin üretim araçlarına borcu ne olursa olsun, haczedilmeyeceğini belirtti.

Akar, çiftçilerin mazotunda ÖTV'yi kaldıracaklarını söyledi. Çiftçinin traktörü için yata mazotu hangi fiyattan veriliyorsa, aynı fiyattan vereceklerinin altını çizdi. Akar, AKP iktidarının üretenden, garibandan ve çiftçiden yana olmadığını ifade etti ve mazotta KDV ve ÖTV olduğunu belirtti. Elektrikte de KDV olduğunu söyleyen Akar, iktidarları döneminde ÖTV'yi kaldıracaklarını ve Afyonkarahisar'ı tarımın merkezi üssü yapacaklarını ifade etti. Bazı ürünlerin maliyetini karşılamadığından dolayı tarlada kalmasını veya çöpe gitmesini engelleyeceklerini belirten Akar, üretim planlaması yaparak çiftçilerin malın ne kadar olacağını daha önceden bileceklerini söyledi.