Gözden kaçırmayın

Hayata Değer Katan Eğitim: Yenidoğan Canlandırma ProgramıHayata Değer Katan Eğitim: Yenidoğan Canlandırma Programı

Talasemi, Türkiye dahil olmak üzere tüm Akdeniz ülkeleri için önemli bir halk sağlığı sorunudur ve kalıtsal bir kan hastalığıdır. Bu hastalık önlenebilir olmasına rağmen tedavi maliyetleri yüksek ve yorucudur. Talasemi çeşitleri arasında, taşıyıcı tip (minör), hasta tip (majör) ve hafif hastalık (intermedia) bulunmaktadır. Türkiye'de Talasemi taşıyıcılığı % 2,1 oranındadır ve çoğu kişi bu hastalığa taşıyıcı olduklarını bilmezler.

Akraba evliliklerinin fazla olması ve akraba evliliklerinin % 70'inin 1. derece akrabalar arasında yapılması nedeniyle, Hemoglobinopati Kontrol Programı başlatıldı. Bu program sayesinde taşıyıcı ve toplum taraması, evlilik öncesi çiftlere tarama ve genetik rehberlik hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetler ücretsiz olarak sağlanır ve Sağlık Bakanlığımızın Hemoglobinopati Tarama Programı çerçevesinde evlenecek çiftlerin Talasemi testi yaptırmaları zorunlu hale getirilmiştir.

Talasemi, kalıtsal bir özellik olup hastalığa dönüşmez. Aile hekimlerine başvurarak Talasemi testi yaptırarak sağlıklı bir çocuk sahibi olmak mümkündür. Talasemi evliliğe engel değildir ve bulaşıcı bir hastalık da değildir. Ancak toplum eğitimi, evlilik öncesi tarama ve doğum öncesi tanı testleri ile önlenebilir bir hastalıktır.

Müdürlüğümüz, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezleri aracılığıyla Talasemi hastalığı ve taşıyıcılığı hakkında ayrıntılı bilgileri sunmakta ve Talasemi tarama testlerini ücretsiz olarak yaptırmaktadır. Ayrıca sağlıklı olanlar hastalara destek olmak için kan bağışında bulunabilirler.

Uzm. Dr. Serhat KORKMAZ, İl Sağlık Müdürü olarak, çalışmaların nihai amacının çocukların sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmelerini sağlamak olduğunu belirtmektedir.