Gözden kaçırmayın

Toplantıda Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirmesi YapıldıToplantıda Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirmesi Yapıldı

Sağlık için hareket etmek aslında günlük yaşam içinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel harekettir. Bu hareketler, bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde en önemli araçlardan biridir. Fiziksel aktivite aynı zamanda toplum refahını, çevrenin korunmasını teşvik ederek gelecek nesillere yönelik bir yatırım oluşturur. Ancak dünya sağlık örgütü tarafından belirtildiği gibi, bulaşıcı olmayan hastalıkların %70'i hareketsizlik davranışı nedeniyle meydana gelmektedir. Bu nedenle fiziksel aktivite, birçok sağlık sorununun önlenmesinde ve tedavisinde anahtar bir role sahiptir.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 15 yaş üzeri bireylerin %41.1'i yetersiz aktivite yapmaktadır. Aynı zamanda çocukların %9.5'i haftada hiçbir zaman oyun oynamamakta ve %19.9'u günde sadece 1 saat veya daha az oyun oynamaktadır. Bu durum obezitenin artmasına neden olan önemli bir faktördür.

Sağlıklı bir yaşam için haftada 150 dakikalık orta şiddette bir egzersiz yapmak yeterli olacaktır. Ayrıca farklı yaş grupları için önerilen farklı fiziksel aktiviteler vardır. Örneğin, 1-4 yaş arası çocuklar, gün içinde farklı şiddetlerde toplam 180 dakikalık fiziksel aktivite yapmalıdır. 5-18 yaş arasındaki çocuklar ve ergenler ise günde 60 dakika, orta şiddetliden yüksek şiddetli aktivitelere doğru şiddeti değişen aktiviteler önerilmektedir.

Orta şiddetli aktiviteler sırasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Bu aktivitelerden bazıları hızlı yürüyüş, dans etmek, ip atlamak, yüzmek ve masa tenisi oynamaktır. Yüksek şiddetli aktiviteler sırasında kişi aktivite sırasında nefesi kesilmeden birkaç kelimeden fazlasını konuşamaz ve aralarında tempolu koşu, basketbol, futbol ve tenis oynamak, step-aerobik derslerine katılmak ve tempolu dans etmek gibi aktiviteler yer almaktadır.

Sağlıklı bir yaşam için günlük yaşamda mümkün olduğunca aktif olunması gerekmektedir. Araba yerine yürümek, merdivenleri kullanmak, açık havada yürüyüş yapmak gibi hareketler sağlık açısından önemlidir. Çocuklarla birlikte aktiviteler yaparak onların da bu sağlıklı alışkanlığı kazanmasını sağlayabilirsiniz. Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam için fiziksel aktivitelerin düzenli olarak yapılması gerektiğini vurgulamaktadır.

10 Mayıs Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Sağlık İçin Hareket Et Günü" olarak belirlenmiş olup önemi her geçen gün artmaktadır. Bu gün vesilesiyle herkesi daha sağlıklı bir yaşam için hareket etmeye davet ediyoruz.