Gözden kaçırmayın

İYİ Parti, Liderliği Altında İl Başkanları İle Toplantı GerçekleştirdiİYİ Parti, Liderliği Altında İl Başkanları İle Toplantı Gerçekleştirdi

Kütahya'da bir vatandaş, 80 yıllık dokuma tezgahını Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü'ne bağışladı. Bu tezgahın tarihi önemi büyük ve Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü, bu tezgahı işlevsel hale getirerek unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını yaşatmaya karar verdi.

Emine Erdoğan'ın himayesinde hayata geçirilen "Türkiye dokuma atlası" isimli kültür projesi kapsamında, İstanbul Beylebeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve İstanbul Tekstil Hammaddeleri İhracatçılar Birliği (İTHİB) desteğiyle Kütahya'yı temsilen Domaniç yöresinden "Cicili Kuşak" adlı tarihi dokuma kumaş belirlendi. Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü, bu kumaşı aynı teknik ve malzemelerle üretmeyi planladı ve çalışmalar yaparak, dokuma tezgahında "Cicili Kuşak"ın üretimini gerçekleştirdi.

Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü'ne tarihi bir dokuma tezgahı bağışlayan Şaphane ilçesinden Mehmet Gürler ve yapılan çalışmalara destek veren Tekstil Mühendisi Erol Türker'e, Kütahya ile ilgili yapılan çalışmalara verdikleri katkılardan dolayı İl Milli Eğitim Müdür Vekili Hakan Gölpınar tarafından plaket takdim edildi.

Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Elif Telli, duygularını şu şekilde ifade etti: "Türkiye Dokuma Atlası projesi çerçevesinde Emine Erdoğan hanımefendinin bizzat kendisinin ilgilendiği bir proje. Sabancı Olgunlaşma Enstitüsüyle birlikte başladık ve biz de Kütahya olgunlaşma enstitüsü olarak Domaniç kumaşından başladık. Şaphane'den de bulduğumuz atıl vaziyetteki dokuma tezgahını işlevsellik kazandırarak çalışmalarımıza devam ediyoruz."

Mehmet Gürler, dedesinden kalma tezgahı Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü'ne bağışlamaktan dolayı mutlu olduğunu ifade etti ve şunları söyledi: "Biz de kurumumuzla bir şekilde vesile oldu, tanıştık. Talep ettiler. Biz de kurumumuza bağışladık atıl vaziyette olan bu tezgahımızı. Şaphane'nin en eski mesleklerinden olan Osmanlı'dan beri süregelen dokumacılık el sanatları ürününün son temsilcisidir bu tezgah." Kütahya İl Milli Eğitim Müdür Vekili Hakan Gölpınar, Mehmet Gürler ve Erol Türker'e katkılarından dolayı teşekkür etti.