Gözden kaçırmayın

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Teşkilat Üyeleriyle Tarım Ürünleri Fabrikasını Ziyaret EttiAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Teşkilat Üyeleriyle Tarım Ürünleri Fabrikasını Ziyaret Etti

Eskişehir'de 18 Mayıs 1944'te gerçekleşen Kırım Sürgünü'nde hayatını kaybeden Kırım Türkleri için anma töreni düzenlendi. Eskişehir Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Derneği tarafından gerçekleştirilen törende, Ruslar tarafından ana vatanları Kırım'dan sürgün edilen Kırım Tatarlarının, sürgünde hayatlarını kaybedenleri anmak için toplandı. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Ayşen Gürcan, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Ercan Bozkurt, dernek yöneticileri, Kırım Türkleri ve vatandaşlar katıldı. Tören, İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşunda bulunulması ile başladı. Kırım Resmi Marşı'nın okunmasının ardından sürgünde hayatlarını kaybeden Kırımlılar için dua edildi.

Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Ercan Bozkurt, törende yaptığı açılış konuşmasında, Kırım Tatar Türklerinin ana vatanlarından koparılarak Özbekistan ve Urallara sürüldüğü günün tarihe kara bir leke olarak düştüğünü ifade etti. Başkan Bozkurt, Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı işgal etmesini hiçbir zaman tanımadıklarını ve tanımayacaklarını söyleyerek, Türkiye'nin Kırım'a destek olmasını beklediklerini belirtti. Kırım Tatar Türkleri diasporasının projeler ürettiğini ve çalışmalar yaptığını belirten Bozkurt, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Türkleri Sürgününün 79. yıl dönümünde kaybolma tehlikesi altındaki dil ve kültürlerini korumak için mücadele ettiklerini vurguladı.

Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Ayşen Gürcan ise törende Kırım sürgününde hayatını kaybedenleri anarak, atalarının gösterdiği yolda ilerleyeceklerini söyledi. Bakan Fatih Dönmez ise yaptığı konuşmada, tüm zulümlere rağmen Kırım Türklerinin yanlarında olduklarını ve destek olmaya devam edeceklerini belirtti. Dönmez, Kırım'ın en kısa zamanda eski hüviyetine ve hürriyetine kavuşmasını diledi.

Tören, Kırım'dan gelen çocukların şiir okuması ve Kırım Sürgün Anıtı'na çelenk sunulmasıyla sona erdi.