Heykel, İsa'nın çarmıhtan indirildikten sonraki halini göstermektedir. Heykelin en dikkat çekici özelliği ise üzerindeki örtünün ince detaylarıdır.

Gözden kaçırmayın

Gaziler Günü'nde Gazilere Minnet ve Saygı SunulduGaziler Günü'nde Gazilere Minnet ve Saygı Sunuldu

Örtülü Mesih, Giuseppe Sanmartino tarafından yontulmuş mermer bir heykeldir. Heykel, İsa'nın çarmıhtan indirildikten sonraki halini göstermektedir. Heykelin en dikkat çekici özelliği ise üzerindeki örtünün ince detaylarıdır. Örtü, sanki gerçek bir kumaşmış gibi heykelin yüz hatlarını ve vücut şeklini belli etmektedir. Bu örtünün nasıl yapıldığı uzun süre bir sır olarak kalmıştır.

Heykelin yapım hikayesi şöyledir: Sansevero Prensi Raimondo di Sangro, Napoli'de Sansevero Şapeli'ni yaptırmak istemiştir. Şapeli tamamlamak için, son olarak mermer bir bloktan İsa'nın çarmıhtan indirildikten sonraki halinin birebir görsel bir heykelini yaptırmak için güçlü bir isteği bulunuyordu. Bunun için ilk önce ünlü heykeltıraş Antonio Corradini'nin yanına gitti. İşi alan Corradini'nin hayatı heykeli bitirmesine yetmedi ve hayata gözlerini yumdu. Böylece Prens, Giuseppe Sanmartino'ya giderek, çalışmalara devam etmesi için görevlendirildi.

Sanmartino, Corradini'ye ait bir önceki modeli göz ardı etti ve 1753'te kendi hayalindeki peçeli İsa versiyonunu yarattı. İşte efsane de burada başlamaktadır. Göreceğiniz üzere; yapılan heykeldeki örtü o kadar ince ayrıntılı yontulmuş ki yıllar boyunca şapele gelen pek çok ziyaretçiler, örtülü heykele hayran kalmış ve heykelin üstündeki örtü tasvirinin simyayla uğraşan Prens tarafından gerçekleştirilen simyasal bir ebrulandırmanın sonucu olduğuna inanmıştır ve dilden dile heykelin üzerine gerçek bir perde serdiği ve bu perdeyi zamanla kimyasal bir işlemle mermere dönüştürdüğü söylenmiştir.

Bu inanç bir süre daha devam etmiş, sonunda heykel incelenmiştir. Gerçek ve yakından bir analiz sonucu, eserin tamamen yekpare bir mermerden üretildiği konusunda hiçbir şüpheye yer vermediği anlaşılmıştır. Sanmartino'nun bu başarısı, onu tarihin en büyük heykeltıraşlarından biri olarak kabul ettirmiştir.