Gözden kaçırmayın
Hayata Değer Katan Eğitim: Yenidoğan Canlandırma ProgramıBilecik İl Sağlık Müdürü Ferhat Damkacı, keneler aracılığıyla bulaşan Nairovirüs grubuna yönelik Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının var olduğunu belirtti ve halkı korunmak için önlemler almaya çağırdı. İl Müdürü Damkacı, hastalığın Türkiye'de ilk olarak 2002 yılında tanımlandığını ve yaz aylarında görüldüğünü vurgulayarak, insanların tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene riski taşıyan yerlere giderken vücudunu kapatan giysiler giymeleri gerektiğini söyledi.
Damkacı, KKKA inkübasyon süresinin kene tutunmasından sonra genellikle 1-3 gün, maksimum 9 gün olduğunu belirtti. Vücut sıvıları, dokular veya enfekte kan ile temas ettikten sonra ise 5-6 gün içinde, en fazla 13 gün içinde belirtiler ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Kendini korumak için, kişiler kene riski taşıyan alanlardan döndüklerinde vücutlarında kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene bulunursa uygun araçlar kullanarak çıkarmalı veya bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
Hastalığa yakalanmamak için, kişilerin hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına temas etmemesi gerektiğini belirten Damkacı, KKKA sebebiyle enfekte olan kişilerin, kendilerini belirtiler açısından dikkatle izlemesi ve ortaya çıkan belirtilerden herhangi birinin meydana gelmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Hastalığın sebep olduğu mikrobu taşıyan ve bulaştıran kenelerin vücudumuza tırmandığını söyleyen Damkacı, bu nedenle kenelerin öldürülmesi veya patlatılması yerine uygun araçlarla çıkarılması gerektiğini, sigara, kolonya, gaz yağı gibi şeyler dökülmemesi gerektiğini de söyledi.
Yorumlar
Yorum Yap