Bu sonuç, Erdoğan'ın Türkiye'nin ilk başkanlık sistemine geçtiği döneminin ardından 2. dönemi de yapacak olan ilk Cumhurbaşkanı olmasını sağladı.

Gözden kaçırmayın

İYİ Parti, Liderliği Altında İl Başkanları İle Toplantı GerçekleştirdiİYİ Parti, Liderliği Altında İl Başkanları İle Toplantı Gerçekleştirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 52'sini alarak 5 yıl daha göreve seçildi. Bu sonuç, Erdoğan'ın Türkiye'nin ilk başkanlık sistemine geçtiği döneminin ardından 3. dönemi de yapacak olan ilk Cumhurbaşkanı olmasını sağladı.

Erdoğan ve lideri olduğu Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) seçimler öncesi 481 sayfalık bir beyanname yayımlayarak yeni dönem için hedeflerini ve vaatlerini sıralamıştı. Beyannamede ekonomi, eğitim, sağlık, adalet, güvenlik, dış politika ve kültür alanlarında yapılması planlanan reformlar ve projeler yer alıyordu. Erdoğan, seçim kampanyası boyunca da bu vaatleri halka anlatarak destek istemişti.

Ekonomi ve adalet konularında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim beyannamesi birçok vaat içeriyor. Bu vaatlerin bazıları şunlar:

Ekonomideki cari açık sorununu ortadan kaldırmak. Bu sorun 2018'den beri devam ediyor ve bu yıl rekor seviyeye ulaştı.

Enflasyonu yüzde 40'lardan tek haneye indirmek. Bu amaçla asgari ücrette enflasyonun üzerinde artışlar yapmak ve çalışanlara refah payı vermek.

2028'e kadar yıllık ortalama yüzde 5,5 büyümeyle gayrisafi yurtiçi hasılayı (GSYH) 1,5 trilyon dolara, kişi başı GSYH'yi de 16 bin dolara ulaştırmak. Bu, beş yılda yüzde 50'nin üzerinde bir artış anlamına geliyor.

İşsizlik oranını yüzde 7'nin altına indirmek ve toplam istihdamı 36 milyona çıkarmak. Kadınların işgücüne katılım ve istihdam oranlarını da beşer puan artırmak.

İhracatı 254 milyar dolardan en az 400 milyar dolara çıkarmak. Turist sayısını da 51 milyondan 90 milyona çıkarmak.

Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği güncellemesini gerçekleştirmek.

Geniş katılımlı, çoğulcu, özgürlükçü yeni bir anayasa hazırlamak.

Anayasa’nın yanı sıra Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu ve Meclis İçtüzüğü’nde de “Yasama Reformu” vaadi bulunan Erdoğan, seçim beyannamesinde bir dizi değişiklik öneriyor.

Erdoğan, parti kapatmalarını zorlaştırmak için hem Anayasa Mahkemesi’ne dava açılmasını hem de kapatma kararı verilse bile bunun uygulanmasını TBMM’nin onayına bağlamak istiyor.

Erdoğan ayrıca kişi özgürlüklerini güçlendireceğini, tutuklama ve gözaltı sürelerini kısaltacağını, AİHM kararlarına uyum sağlayacağını belirtiyor. Ancak Türkiye’de AİHM’in Demirtaş ve Kavala gibi siyasi davalarla ilgili verdiği kararlar henüz uygulanmadı.

Dış politika alanında Erdoğan, Suriye ile ilişkileri normalleştirmeye devam edeceğini, AB ile üyelik sürecini canlandırmak için çaba göstereceğini söylüyor. Fakat Türkiye’nin AB ile üyelik müzakereleri uzun süredir askıda. Bu sürecin yeniden başlaması için AB’nin Türkiye ile ilgili dondurulmuş başlıkları açması gerekiyor.

Erdoğan, Türkiye’deki sığınmacılara yönelik olarak da “gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüş” programlarını artıracağını, düzensiz göçü önlemek için kaynak ülkelerle işbirliği yapacağını ifade ediyor.

Aile, kadın hakları ve LGBT+ konularında ise Erdoğan’ın seçim beyannamesi muhafazakar bir yaklaşım sergiliyor. Erdoğan, “kadın ve erkeğin evlilik bağıyla kurulan aileyi korumak” için anayasal bir güvence getireceklerini söylüyor. Ancak bu değişikliği yapabilmek için Meclis’teki diğer partilerin desteği gerekiyor.

Erdoğan ayrıca “aileleri tehdit eden her türlü zararlı eğilimlerden” bahsederek LGBT+ bireylere karşı olumsuz bir tutum takınıyor. Erdoğan seçim sonrası yaptığı konuşmada da muhalefeti “LGBT’ci” olmakla suçladı.

AKP'nin Cumhur İttifakı'na davet ettiği Yeniden Refah Partisi'nin talepleri arasında da Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un "aile bütünlüğünü bozucu hükümlerinin ayıklanması", "sapkınlıkların önlenmesi", "toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin düzenlemelerden vazgeçilmesi" ve "zinanın suç sayılması" gibi talepler yer alıyordu.

Erdoğan'ın bir diğer vaadi de hanelerin belirli bir gelir düzeyini garanti altına alan Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi'ni hayata geçirerek Aile Bazlı Vatandaşlık Maaşı uygulamasını başlatmak.

Gençler

Erdoğan'ın gençlere yönelik vaatlerinin başında yükseköğrenimdeki gençlere bir defaya mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlamak ve aylık 10 GB ücretsiz internet vermek var.

Genç işsizliğini azaltma vaadi veren Erdoğan, üniversiteli gençlere verilecek Gençlik Kartı'yla tiyatro ve sinemalara ücretsiz veya indirimli giriş sağlayacağını söylüyor.

Bir diğer vaat de 30 bin genç yeteneği stratejik önemi haiz olan spesifik 20 alanda küresel arenada boy gösterebilecek nitelikle uzman olarak yetiştirmek.

Eğitim

Erdoğan derslik ve öğretmen başına düşen ortalama öğrenci sayısını OECD ortalamasına getirmeyi, PISA ve TIMSS gibi uluslararası testlerde Türkiye'nin performansı yükseltmeyi vadediyor.

Yıllık doktora mezununu 25 bine çıkarmayı, dünyada ilk 500 üniversite arasına Türkiye'den 10 üniversitesinin girmesini hedefleyen Erdoğan, 3-5 yaş grubunun okul öncesi eğitime katılımını yüzde 90'a çıkaracaklarını, devlet okullarında ücretsiz öğle yemeği desteğini yaygınlaştıracaklarını ekliyor.

Afetlerle mücadele

Türkiye, yaşanması muhtemel tüm afetlere karşı hazırlıklı hale getirmeyi hedefleyen Erdoğan, İçişleri Bakanlığı'na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) yetki ve sorumluluğunun da artırılacağını söylüyor.

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından tahrip olan yerler hızla inşa edilmesi, çoğunluğu bir yıl içinde olmak üzere 650 bin konut yapıl`.