Gözden kaçırmayın
Prof. Dr. Uğur Cengiz ERİŞMİŞ Eber Gölünün 3 Yılı Kaldı !CHP listeleriyle Meclise girmeyi başaran DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti, Mecliste grup kurabilmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu partilerden hiçbiri tek başına 20 milletvekili sayısına ulaşamadığı için ortak bir çözüm arayışı içindeler. Eğer 4 partiden biri çatı parti olarak belirlenemezse, sadece Meclis grubu oluşturmak amacıyla yeni bir parti kurulması da gündemde.
YSKnın milletvekili seçim sonuçlarını kesinleştirmesinin ardından üç gün içinde Meclis Genel Kurulu yemin töreni için toplanacak. Bu süre içinde CHP listelerinden seçilen DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Partiden toplam 38 milletvekilinin kendi partilerine geçmeleri öngörülüyor. Ancak bu partilerin Mecliste etkin bir rol oynayabilmeleri için grup kurmaları şart.
Mecliste grup kurabilen siyasi partiler Meclis Başkanlık Divanında temsil hakkı elde ediyor, kürsüden grup adına konuşma yapabiliyor, ihtisas komisyonlarına üye gönderebiliyor. Bu yüzden AKP, CHP, Yeşil Sol Parti, MHP ve İYİ Partinin oluşturduğu 5 siyasi parti grubunun dışında kalan diğer partilerin grup oluşturmak için alternatif yollar bulması gerekiyor.
CHP listelerinden Meclise giren Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti bu konuda harekete geçmiş durumda. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da, Millet İttifakı içinde 4 partinin de bence grup oluşturma yollarını araştırması lazım, bu konuda da bazı görüşmelerim oldu. Bunun zemini var. Bunun olması Meclis çalışmalarında aktiviteyi artırır. Hangi modelle, nasıl olur? 28 Mayıs sonrası liderler, ortak bir grup kurma konusunda mesafe alacağımızı düşünüyorum ifadelerini kullandı. Önümüzdeki günlerde bu konuda görüşmelerin yapılması bekleniyor.
Tek başlarına grup kuramayan partilerin CHPden ayrılıp 4 partiden birinin çatısı altında toplanması mümkün görünüyor. Ancak milletvekillerinin hangi parti adına birlikte hareket edeceği henüz netleşmedi.
Yorumlar
Yorum Yap