Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandıAfyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Eskişehir Şehir Hastanesi'nde doktorlar, kişiye özel egzersiz testleri için tek olan Solunum Fizyolojisi Kardiyopulmoner Egzersiz Testi Laboratuvarı'nı aktif hale getirdi. Bu test, normalde yapılan bilindik testlerde alınan sonuçları daha da detaylandırarak sporcuların ve akciğer problemleri olan hastaların egzersizlerini takip etmelerine yardımcı oluyor. İş ve Meslek Hastalıkları Uzmanı Bilge Akgündüz, testin kullanım alanlarını ve yararlarını açıklarken, kardiyopulmoner egzersiz testinin ülke genelinde çok sık kullanılmadığına dikkat çekti.

Test, herhangi bir invaziv girişim gerektirmeyen bir yöntemdir. Hastanın kalp atımını takip ederek oksijen tüketim hızını, laktik asit düzeyini ve kas yorgunluğunun hangi düzeyde olduğunu gösterir. Bu nedenle birçok parametrenin bir arada kullanıldığı bir testtir. Kardiyopulmoner egzersiz testi, kişiye yönelik olarak hazırlanan bir rapor ile fonksiyon kayıplarının belirlenmesinde veya egzersiz programlarının hazırlanması sırasında kullanılır.

Bilge Akgündüz, bir örnek vererek testin uygulanmasının sonucunu açıkladı. Meslek hastası bir hasta ile test yapıldığında, hastanın spirometrelik normal sınırlarda olmasına rağmen yorulduğu saptandı. Fonksiyonel kapasitesi solunum fonksiyon testi ile bildiğimiz spirometrelik normal sınırda olmasına rağmen şimdi hasta yoruldu. Bu durumda kişinin oksijen tüketimiyle alakalı laktik asit düzeyinin artık yükselip kas yorgunluğunun hangi düzeyde ortaya çıktığı çok daha detaylı bir şekilde tespit edilebiliyor.

Bilge Akgündüz, testin bölgede yaygın olarak kullanılmadığını belirtirken, testin özellikle sporcular, aktif egzersiz yapanlar ve akciğer problemleri olan hastalar için önemli olduğunu vurguladı. Test, Türkiye'deki birçok hastanede bulunmayan bir yöntem olduğu için Eskişehir Şehir Hastanesi'nde büyük bir ihtimalle bölgedeki hastalara daha iyi bir sağlık hizmeti sağlayacaktır.