(TÜFE) mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,04, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39,59 arttı.

Gözden kaçırmayın

Elektrik Dağıtım Şirketi, Enerji Tasarrufu İçin Öneride BulunduElektrik Dağıtım Şirketi, Enerji Tasarrufu İçin Öneride Bulundu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,04, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39,59 arttı. Üretici fiyat endeksi (ÜFE) ise mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,12, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 45,17 artış gösterdi.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre enflasyon, mayıs ayında beklentilerin altında kaldı. Reuters haber ajansının anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini TÜFE'de aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 40,1 artış olacağı yönündeydi. ÜFE'de ise aylık yüzde 0,6, yıllık yüzde 46 artış bekleniyordu.

TÜİK'in raporuna göre, mayıs ayında ana harcama grupları itibarıyla en fazla artış yüzde 1,41 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Bunu sırasıyla yüzde 1,13 ile sağlık ve yüzde 0,86 ile eğitim grupları izledi. Ana harcama grupları itibarıyla en az artış ise yüzde 0,01 ile haberleşme grubunda oldu.

Mayıs ayında endekste kapsanan 144 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey), 11 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 126 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B), işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içecekler ve tütün ile altın hariç TÜFE'de mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,03, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 18,91, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 36,28 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 22,07 artış gerçekleşti.

Mayıs ayında üretici fiyatlarına bakıldığında ise en fazla artış elektrik, gaz ve su sektöründe görüldü. Bu sektörde aylık enflasyon yüzde 1,56 olarak kaydedildi. Bunu sırasıyla yüzde 0,47 ile imalat sanayi ve madencilik sektörleri takip etti. Tarım sektöründe ise aylık enflasyon eksi yüzde 0,23 oldu.