Afyonkarahisar'da 19'uncu yüzyıl sonunda 150'nin üzerinde dükkanda keçe üretilip satılmaktaydı

Gözden kaçırmayın

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Teşkilat Üyeleriyle Tarım Ürünleri Fabrikasını Ziyaret EttiAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Teşkilat Üyeleriyle Tarım Ürünleri Fabrikasını Ziyaret Etti

Sabire Arpaözü hocamız keçe işleme ustasıdır. Keçecilik Afyonkarahisar şehrimizin önemli zanaatlarından birisiydi. Şimdilerde birkaç fedakar insanın gayretleriyle yaşamını sürdürüyor. Onlara Şukran borçluyuz.

Keçecilik, yün gibi hayvansal liflerin sıcaklık, nem ve basınçtan dolayı sürtünme yoluyla birbirine kaynaşması ile ortaya çıkan dokusuz yüzeydir. Afyonkarahisar'da 19'uncu yüzyıl sonunda 150'nin üzerinde dükkanda keçe üretilip satılmaktaydı. Keçe ürünleri yaygı, seccade, kepenek, kundak, çizme ve patik, sikke, fes, pano, kapı perdesi, sedir keçesi, yelek, yolluk, heybe, deve ağızlığı ve paspas gibi pek çok alanda kullanılmaktaydı.

Keçecilik geleneği Afyonkarahisar'ın sosyal, ekonomik, tarihi ve kültürel dokusu içerisinde kendine has bir yer edinmiştir. Ancak sanayinin ve teknolojinin gelişmesi ile keçenin kullanım alanı gün geçtikçe azalmıştır. Günümüzde kent merkezinde 3-4 keçeci mesleklerini sürdürmeye çalışmaktadır. Bu değerli el sanatının kültürel turizm faaliyetleri açısından geliştirilmesi ve tanıtılması gerekmektedir.