Gözden kaçırmayın

19 Eylül Gaziler Günü - Kahramanlar Sahada, Vatan Onlarla Spor Etkinlikleri19 Eylül Gaziler Günü - Kahramanlar Sahada, Vatan Onlarla Spor Etkinlikleri

Afyonkarahisar merkezinde bulunan Kurtuluş Caddesi üzerinde yer alan Gedik Ahmet Paşa Camisi (İmaret Cami), Osmanlı dönemi mimari eserleri arasında öne çıkmaktadır. Cami, Sadrazam Gedik Ahmet Paşa tarafından 1472 yılında Mimar Ayaz Ağa'ya yaptırılmıştır. Abdüssamedoğlu Hasan'ın nakışları ile süslenen cami, 1795 yılında Müftü-zade Ahmet tarafından restore edilmiştir.

Caminin, ters "T" biçiminde ardışık iki kubbeli bir plana sahip olduğu görülmektedir. Kuzeydeki son cemaat yeri, 6 yuvarlak sütun, 5 sivri kemerli ve 5 sekizgen kasnaklı kubbe ile örtülmüştür. Caminin tek şerefeli minaresi ise yivli burma biçiminde tasarlanmıştır. Şerefesinin yivleri, lacivert renkli çinilerle kaplanmıştır. Camiye mukarnaslı giriş kapısı ise kalem işlemeli mermerden yapılmıştır ve üzerinde 1795 tarihli bir onarım yazısı yer almaktadır. Caminin iç mekanı ise iki büyük kubbe ve üçer küçük kubbe örtülü odalarla tasarlanmıştır.

Gedik Ahmet Paşa Camii'nin şadırvanı, ses yalıtım sistemiyle dikkatleri çeken bir özellik taşımaktadır. Tarihi caminin 1795 yılına ait şadırvanında, farklı su biriktirme yerleri olan altı adet kolon yer almaktadır. Şadırvandaki bu özelliğiyle, konuşan insanlar arasındaki sesleri yankılanması önlense de birbirlerini yanı başında konuşuyorlarmış gibi duymalarına olanak sağlamaktadır.

Gedik Ahmet Paşa Cami, tarihi ve çevresinde dolaşan efsaneleriyle ilgi çekicidir. Caminin yapımı sırasında minareye taşınan malzemelerin ağırlığını taşıyan işçilerin, taşıların ağırlığını hissetmediklerine ve işlerinin bittikten sonra ağırlığı hissettiklerine inanılan bir efsane, camiyi daha da mistik hale getirmektedir.

Tarihi ve efsaneleriyle dikkatleri üzerinde toplayan Gedik Ahmet Paşa Camisi, aynı zamanda Gedik Ahmet Paşa (İmaret) Külliyesi'nin bir parçası olarak da tarihi dokuya katkı sağlamaktadır.