Gözden kaçırmayın

Gaziler Günü Kutlu Olsun!Gaziler Günü Kutlu Olsun!

54. kez düzenlenen 2023 Yılı TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Türkiye Final Yarışması'nın ödül töreni, ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi'nde gerçekleştirildi. Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Nazif Yılmaz, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu üyesi Dr. Osman Coşkun katıldı.

54. kez düzenlenen TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Türkiye Final Yarışması ödül töreninde, farklı alanlarda ödüller verildi. Yarışmada derece alan öğrenciler ve öğretmenler para ödülü almanın yanında birçok avantaj elde etti. Ulusal düzeyde dereceye giren lise öğrencileri, üniversite sınavına girecekleri ilk yıl, bir defaya mahsus olmak üzere ek katsayı uygulamasından yararlandırıldı.

43 bin 530 öğrencinin hazırladığı toplam 27 bin 13 proje başvurusunun alındığı yarışmada, Şehit Mehmet Şengül Fen Lisesi öğrencileri Esmanur Çakaloğlu ve Merve Külhan "19.Yüzyıla Kadar Osmanlı Şenliklerinde Tasarım: 3 Boyutlu ve Mekanik Gösteriler" isimli projesiyle Tarih alanında Türkiye birinciliği elde etti. Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Fatih Özdemir, Halenur Davran ve Baran Kurnaz ise "Sivrihisar Tayyaresi" projesiyle Tarih alanında Türkiye ikinciliği kazandı.

Eskişehir ETİ Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri Hülya Özkurt ve Leman Betül Sağlam "Metaverse Seyahatnameleri" projesiyle Türk Dili ve Edebiyatı alanında Türkiye ikinciliğine layık görülürken, Türk Telekom Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Enes Bostan, Irmak Derici ve Defne Çal "Yüksek Prevelansa Sahip Deri Hastalıklarının Derin Öğrenme ile Sınıflandırılması ve Teşhis Uygulaması" projesiyle Yazılım alanında Türkiye ikinciliğini elde etti. Mat-FKB Özel Gelişim Fen Lisesi öğrencisi Mete Perkgöz ise "Grafen Tabanlı Yüksek Performanslı Süperkapasitör" projesiyle Fizik alanında teşvik ödülüne layık görüldü.

Ödül töreninde birincilere ödüllerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır takdim etti. Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, "Eğitimde Türkiye Yüzyılında TÜBİTAK projelerinde ödüle doymayan öğrencilerime, danışman öğretmenlerime, okul müdürlerime ve öğrencilerimizi yetiştiren ailelerine eğitim camiamız adına teşekkür ediyor, onur ve gururunuzu paylaşıyorum" dedi.

Yarışmada dereceye giren öğrenciler, üniversite giriş sınavında her alan için ilk 25 bine girmeleri durumunda TÜBİTAK 2205-Lisans Burs Programından faydalanabilecekler. Ayrıca, uluslararası proje yarışmalarına TÜBİTAK tarafından gönderilerek Birincilik, İkincilik ve Üçüncülük ödüllerinden birini alan öğrenciler, sınavsız geçiş hakkı kazanabilecekler.