Gözden kaçırmayın

İlçe Jandarma Komutanlığı, Afyonkarahisar'da Emaye Fabrikasında İşçilere Bilgilendirme Etkinliği Düzenlediİlçe Jandarma Komutanlığı, Afyonkarahisar'da Emaye Fabrikasında İşçilere Bilgilendirme Etkinliği Düzenledi

Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen kahramanların kanıyla sulanan, Kurtuluş Savaşı'nda şehit düşen yiğitlerin anılarıyla dolu Afyonkarahisar toprakları içerisinde "Giresunlular Şehitliği" bulunmaktadır. Bu anlamlı yerlerden biri olan şehitlik, Giresun ve yöresinden gelen gönüllülerden oluşan 47. Alay'ın şehitlerinin yattığı yerdir.

Bu şehitlik, Büyük Taarruz ve Başkumandanlık Meydan Muharebesi sırasında burada şehit düşen Giresunlu gönüllü askerlerin anısına isimlendirilmiştir. İşgalci Yunan ordusu, Karaağaç ve Doğanlar köyleri sınırları içerisindeki "Kabaçkırar" ve "Dedesivrisi" mevkilerinde konuşlanmışken, Topal Osman önderliğindeki 47. Alay, tarihi bir zafer kazanarak Yunan ordusunu bu bölgeden atmıştır.

26 Ağustos 1922'de gece saat 02:30'da başlayan ve 36 saat süren kahramanca bir mücadele sonucunda 14 Giresunlu gönüllü şehit düşmüştür. Bu şehitler, Dedesivrisi tepesine defnedilmiş ve Alay bir gün sonra Yunan ordusunu kovalamaya devam etmiştir.

1964 yılında Giresunlu Muharip birlikler üyesi Ahmet Halis Asal'ın bu tarihî mekanı ziyareti sonrasında, arkadaşlarının anısına bir şehitlik yapılmasına karar verilmiştir. Ahmet Halis Asal'ın öncülüğünde ve Giresunlu emekli General Doktor Ali Rıza Erkan, Afyon Valisi Ahmet Balkan, Batı Menzil Komutanlığı ve Doğanlar köyünün yardımıyla, 1967 yılında şehitliğin etrafı taş duvarlarla çevrilerek inşa edilmiştir.

Afyonkarahisar'ın İscehisar ilçesinde bulunan bu şehitlik, şehir merkezine yaklaşık 24 kilometre mesafededir ve Ankara yolu üzerinden kolaylıkla ulaşılabilmektedir.

Giresunlular Şehitliği, bağımsızlık ve özgürlük için hayatlarını feda edenlerin anılarına ev sahipliği yaparak, gelecek nesillere onların fedakarlıklarını hatırlatmaktadır. Bu topraklar üzerinde durup, onların cesaretleri ve kararlılıklarından ilham almak mümkündür.