Gözden kaçırmayın

Gaziler Günü'nde Gazilere Minnet ve Saygı SunulduGaziler Günü'nde Gazilere Minnet ve Saygı Sunuldu

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleri tarafından yaratılan bir insansız hava aracı olan Alfa Kurt, geliştirilen bir kalkınma projesi kapsamında bir kalkınma ajansına teslim edildi. Genç İstihdamı teması altında geliştirilen bu proje, 7 kilogram ağırlığında ve saatte 100 kilometre hıza çıkabilen insansız hava aracının yarım saat uçuş yapabilme kapasitesine sahip olmasını amaçlıyor. Alfa Kurt, testleri başarıyla tamamlandıktan sonra tadilatlarının bitmesinin ardından kalkınma ajansının Sekreteri Prof. Dr. Zeki Durak'a teslim edildi.

Makine, Metalurji ve Malzeme, Elektrik Elektronik mühendislikleri bölümlerindeki akademisyenlerle birlikte lisans öğrencilerinden oluşan bir ekip, 2020 yılında İHA'ların maliyetlerini ve özelliklerini inceleyerek yük taşıma kapasitesi yüksek bir motor üretmek için prototip hazırladı. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) destek verirken, AHİ Havacılık firması da projede yer aldı. Testleri başarıyla geçen proje için patent alındıktan sonra, Üniversite-Sanayi iş birliği ile Bilecik Teknokent'te teknoloji geliştirme şirketi oluşturuldu ve seri üretime geçildi.

Dönemin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TechINBursa Girişimcilik Merkezi'nde Alfa Kurt'u inceledikten sonra, çalışmaları takdir etmiş ve insansız hava aracını imzalamıştı.