Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandıAfyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi'nde çalışan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurhan Barutçu, lenfödem hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaştı. Hastalığın tıbbi adının lenfödem olduğunu belirten Dr. Barutçu, hastalığın lenfatik sistemin bozulması ile ilgili bir rahatsızlık olduğunu ifade etti. Lenfödem hastalığına dünyada 140-250 milyon kişinin yakalandığını ve en sık nedenin Filariazis olduğunu söyleyen Barutçu, hastalığın meme kanseri ameliyatı sonrası da görülebileceğini belirtti.



Lenfödemin, kol ya da bacaklarda sıvı birikimi nedeniyle şişlikler meydana getirdiğine dikkat çeken Dr. Barutçu, hastalığın başlıca belirtilerini kolda sıkışma, dolgunluk hissi, ağrı, karıncalanma, şişlik ve kızarıklık gibi belirtiler olarak açıkladı. Hastalığın tedavisi için birçok seçenek olduğunu ve hastanın durumuna göre tedavinin belirlenmesi gerektiğini dile getiren Dr. Barutçu, Kompleks Dekonjestif Tedavi'nin dünya çapında kabul gördüğünü ve Manuel Lenf Drenajı, Kompresyon tedavisi, egzersizler, Cilt ve tırnak bakımını içerdiğini söyledi.



Hastaların dikkat etmesi gereken noktalara da değinen Dr. Barutçu, hastaların cilt yaralanmalarından kaçınmaları, sivrisineklerin bulunduğu ortamlardan uzak durmaları, şiş kollarından iğne yapılmasına izin vermemeleri, sigara içmemeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca, bası giysisi gün boyu giyilmesinin önerildiğini ve doktora her altı ayda bir kontrol için başvurulması gerektiğini belirten Dr. Barutçu, uygun aktivitelerin doktora danışılarak belirlenmesi gerektiğini vurguladı.