Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandıAfyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Eskişehir'deki Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı öğrencileri tarafından tamamen kendi emekleriyle yapılan ESATAMAT isimli elektrikli otomobil, çeşitli ödüller kazandıktan sonra TEKNOFEST'te birinciliği hedefliyor. Aracın yapımı sürecinde yenilikçi tasarımıyla 'En İyi Tasarım' ve 'Teşvik' ödüllerini aldı. İlerleyen dönemlerde ise aracın 2 kişilik olarak tasarlanması planlanıyor. Motor, elektrik, elektronik ve programlama işlemleri öğrenciler tarafından yapılarak içerisindeki tabletle bütün bilgilere erişilebilen araç, 100 kilometrede 13 TL yakıyor ve sadece öğrencilerin tasarımıyla gerçekleştirilmiş.

ESATAMAT projesinde 5 öğrenci ile birlikte çalışan Ahmet Tunçbilek, aracın ağırlığının geliştirilmesiyle 2021 yılındaki TEKNOFEST yarışmasında 'Efficiency Challenge' elektrikli kategorisinde yarışmak amacıyla yapıldığını söyledi. 11. sınıf Murat Özaşık, aracın yaklaşık 9 ay boyunca yapımı için uğraştıklarını, ikinci jenerasyonunun da hazırlandığını ve gelen desteklerle birlikte yeniden yarışmalara katılacaklarını belirtti. Öğrencilerin tasarladığı araçla okul bahçesinde tur atarak öğrencileri teşvik ettiklerini ve diğer öğrencilerin de bir sonraki sürüşe katılmak istediğini söyleyen 11. sınıf öğrencisi Melih Kartal da ilgi odağı olduklarını ifade etti.

Öğrencilerin kendi emekleriyle yarattığı yenilikçi ve çevre dostu ESATAMAT isimli araç, geleceğin teknolojisi hakkında umut verici işaretler taşıyor.