Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandıAfyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Eskişehir'de bulunan Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi'nde İç Hastalıkları Uzmanı olan Dr. Hasan Levent, insan vücudu için oldukça önemli olan mineraller arasında yer alan iyotun eksikliğine ve tedavisine dair bilgilendirici açıklamalarda bulundu. Levent, sağlıklı beyin gelişimi, büyüme, tiroit fonksiyonu, metabolizma ve hücre yenilenmesi için iyotun son derece önemli bir mineral olduğunu vurguladı ve eksikliğinin bebeklerde ve çocuklarda zekâ gerilemesi, hipotiroid, guatr, metabolizma yavaşlaması gibi problemleri ortaya çıkarabileceğine işaret etti.

Levent, iyot eksikliği belirtilerini de şöyle sıraladı: anormal kilo alımı, kabızlık, saç dökülmesi, üşüme, soğuğa karşı hassasiyet, hafıza ve öğrenme zorluğu, yavaş kalp hızı, ellerde ve ayaklarda ödem, ciltte kuruma ve dökülme, düzensiz adet kanaması ve tiroit bezinde büyüme.

İyot eksikliğinin tedavisi son derece önemli olan Levent, yetişkinlerin günlük olarak 150 mikrogram iyota ihtiyaçları olduğunu belirtti. İyot eksikliğinin giderilmesi için en iyi kaynakların balık, kabuklu deniz ürünleri, et, süt ürünleri, yumurta olduğunu söyleyen Levent, yeterince iyot almak için yemeklere iyotlu tuz eklenmesi gerektiğini de belirtti. Günde kişi başına yaklaşık yarım çay kaşığı iyotlu tuz kullanarak yeterli miktarda iyot alınabileceğini vurguladı.