Gözden kaçırmayın

Toplantıda Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirmesi YapıldıToplantıda Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirmesi Yapıldı

Eskişehir'de bulunan 'art nouveau' tarzındaki tarihi bina bakımsızlık nedeniyle harap durumda. Binaya kimliği belirsiz kişiler tarafından zarar verildiği ve su tesisatlarının çalındığı iddia ediliyor.

Tarihi Odunpazarı Evleri bölgesinde bulunan binanın yaklaşık 110 yıllık olduğu düşünülüyor. Camları kırılmış, kapısına ve duvarlarına boya spreyleriyle yazılar yazılmış ve su tesisatları sökülerek çalınmış. Binanın hissedarlarından Mehmet Yelkovan, kardeşler arasında paylaşım yapılamadığı için binayı satışa koyduklarını söyledi. Ancak satış sürecinde zarar verildiği belirtiliyor.

Yelkovan, kendisi ve diğer hissedarlar tarafından da sağlam tutulmasına rağmen bilinmeyen kişiler tarafından zarar verildiğini belirtti. Binanın Cumhuriyet döneminin Atatürk ilkelerini simgelediğini ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na göre korunması gerektiğini vurguladı. İl Kültür Müdürlüğü'nün dosyası içinde yer alan binaya zarar veren kişi veya kişilerin bulunması gerektiğini söyledi.

Odunpazarı Belediyesi'nin tarihi binayı korumak için hiçbir faaliyet yürütmediği ve halkın kültür varlıklarına yeterince önem vermediği belirtiliyor. Yelkovan, binanın bozulmasına neden olan kişilerin tespit edilmesinin ve kültür varlıklarının korunması için adli işlemlerin yapılmasının gerekliliğine dikkat çekiyor.