Gözden kaçırmayın

İYİ Parti, Liderliği Altında İl Başkanları İle Toplantı GerçekleştirdiİYİ Parti, Liderliği Altında İl Başkanları İle Toplantı Gerçekleştirdi

Tarihi odunpazarı bölgesinde bulunan evlerin kamulaştırma amacıyla yıkılacağı haberi Eskişehirli vatandaşları rahatsız etti. Evlerin duvarlarına asılan yazılarda, "Ben kültürel mirasım. Belediyenin beni yıkmasına izin vermeyin" şeklindeki tepkilerini ortaya koydular. Mahalle sakinlerinden Ekrem Yazıcı, "Yıkım olursa tarih de yıkılacak, bu nasıl bir düşünce bilemiyorum" dedi.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, kamulaştırma amacıyla Tarihi Odunpazarı Evleri'nin bir kısmını yıkma kararı aldı. Restorasyonu tamamlanan evlerin yakınında bulunan 130-140 yıllık binaları kamulaştırmak isteyen belediye, bölge halkının büyük tepkisine neden oldu. Evlerin restorasyonu yerine yıkılmasını isteyen belediye, tarihi dokunun kaybına neden olacağı gerekçesiyle mahkemeye verildi. Bölge halkı ise sürekli bir yıkım riskiyle yaşadıkları için isyan etti.

Mahalle sakinleri, diğer vatandaşlara durumlarını duyurmak amacıyla yıkımı planlanan evlerin duvarlarına tepkilerini gösteren yazılar astılar. Duvarlara, "Ben 110 yaşındayım. Ben kültürel mirasım. Belediyenin beni yıkmasına izin vermeyin" gibi ifadeler yer aldı.

Eskişehir'de 73 yıldır yaşayan Ekrem Yazıcı, yapılacak kamulaştırma sonucunda tarihi yapının da ortadan kalkacağına tepki gösterdi. Yazıcı, "Buradaki evler 130-140 senelik binalar. Geldiler buraya, bu 140 senelik tarihi dokuyu yok etmeye çalışıyorlar. Odunpazarı'nı yaparken bize sormadılar. Buradan ne bir yol geçiyor ne de bir köprü. Ben bu evde 73 senedir oturuyorum. Bu tarihi evlerin hepsini yıkacağız diyorlar. Yıkıp yerine aynısını verebilecek misiniz? Yutong tuğlalarla yapıyorlar. Turistler 'burada tarihi evler nerede' diyorlar. Belediye başkanımız lakapları kaybolacağını bile bile bunu söyledi. Yıkım olursa tarih de yıkılacak, bu nasıl bir düşünce bilemiyorum" dedi.

25 yıldır Tarihi Odunpazarı Evleri'nde yaşayan Doğan Emeklikol ise endişelerini dile getirdi. Emeklikol, "Bu mahalle eski bir mahalle. Buralar yıkıldığı zaman ev sahipleri ve kiracılar mağdur olacak. Ben kiracıyım, yıkıldığı zaman ev bulma sıkıntısı yaşarım. Belediyenin bu konuda çözüm bulması gerekiyor. Turistlerin gelmesine karşı değiliz ama buraya turistik yerler zaten yapıldı. Buralar yıkıldıktan sonra ne olacak? Yeşil bir park mı yapacaklar?" diye konuştu.

Uzun yıllardır Odunpazarı'nda yaşayan Mevlüt Ataş ise Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin yıkım planları yüzünden mağdur olduklarını dile getirdi. Ataş, "Bizim evimizi istimlak etmek istiyorlar. Mahkemeyi kazandık ama üst mahkeme bozdu. Kendi huzurumuzu bozuyorlar. O evleri alırsınız, bana aynısını verebilir misiniz? Biz kamulaştırmaya karşıyız" şeklinde konuştu.