Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da Kadın Girişimciliği Desteklemek İçin İnteraktif Girişimcilik Kampı DüzenlenecekAfyonkarahisar'da Kadın Girişimciliği Desteklemek İçin İnteraktif Girişimcilik Kampı Düzenlenecek

Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde üretimi yapılan ve çoğunlukla Avrupa ülkelerine ihraç edilen kirazın alım fiyatı 65 TL'den 35 liraya kadar düşürüldü. Bu fiyat düşüşünden sonra üreticiler, kirazlarını satmama kararı aldılar. Kiraz üretiminin en önemli bölgelerinden biri olan Sultandağı'nda hasat bayramdan önce başlamıştı ve hala devam ediyor. Ancak tüccarlar tarafından kilogram fiyatının aniden 65 TL'den 35 TL'ye kadar düşürülmesi üzerine üreticiler bir araya gelerek kiraz satmamaya karar verdiler. Üreticiler dün itibariyle kiraz toplamayı durdururken, bir noktada kirazlar adeta dalında kalmış durumda.

Bu konuyla ilgili olarak, kiraz üreticisi İhsan Medine, fiyatların anormal derecede düşürüldüğünü belirtti. Medine, "Kiraz üretiyoruz ama değerine satamıyoruz. Girdi fiyatları çok yüksek ama alıcılar bu değeri vermiyor. Dünyanın en değerli kirazı olabiliriz, ancak yeterince değer görmüyoruz. Tüccarlar, bir günde 65-70 TL'ye aldıkları kirazın kilogram fiyatını 35-40 TL'ye düşürdü. Türkiye'deki durum bir günde nasıl değişti? Yaptığımız çalışma boşa gidiyor. Güzel kirazı adamlar 35 TL'ye alıyor. Üretici ne yapacak, kim üreticinin yanında olacak? Bize yazık değil mi?" şeklinde konuştu.

Medine, tüccarların verdiği fiyatın maliyeti bile karşılamadığını sözlerine ekledi. "İhracatçılar kendi çıkarlarını düşünüyorlar ama bizim için sıfır. En azından maliyet üzerinden fiyat versinler. Vatandaş olarak birleştik ve kiraz toplamamaya karar verdik, tepki gösterdik. Bugün kiraz toplamadık, satmayacağız. Eğer ben kazanmıyorsam onlar da kazanmasınlar. Kaymakama gittik ve bize destek oldu. Durumu anlattık ve bize destek verdi. Çiftçiye, üreticiye sahip çıkıyor."

Bu durumun duyulmasının ardından valilik ve milletvekilleri konuya dahil oldular ve ilgili bakanlıklarla görüşmelere başladılar.