Gözden kaçırmayın

Toplantıda Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirmesi YapıldıToplantıda Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirmesi Yapıldı

Psikolog Ümit Ege Canyurt, çocukların yaz tatilinde ekran bağımlılığına teslim olmaması için bazı önerilerde bulundu. Canyurt, çocukların ekran süresine sınırlama getirilmesi, evde sorumluluklar verilmesi ve fiziksel aktivitelere yönlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ailelerin çocukları için en uygun şartları sağlamak ve sınırları belirlemekle görevli olduğunu belirten Canyurt, çocuklarına yaşlarına uygun beceri eğitimlerini kazandırmaları gerektiğini vurguladı. Canyurt, çocuklarına ev görevlerinin yanı sıra yaşlarına uygun diğer görevler verilmesinin psikolojik olarak dayanıklı olmalarına ve sorun çözme, sorumluluk alma gibi becerilerin gelişmesine yardımcı olacağını ifade etti.



Canyurt, çocukların fiziksel aktivitelerle desteklenmesinin önemli olduğunu söyledi. Eğer çocukların ekran bağımlılığı varsa, daha zevkli fiziksel aktivitelere yönlendirerek ekran süresini kısaltmanın ve fiziksel sağlıklarına katkıda bulunmanın faydalı olabileceğini belirtti. Spor kursları ve düzenli aile yürüyüşlerinin hem sosyal hem de fiziksel aktivite alanlarını geliştireceğini ifade etti. Canyurt, mutlu çocukların ekran sürelerinin mutsuz çocuklara göre daha az olduğunu aktararak, spor ve fiziksel aktivitenin hafif düzeyde bir antidepresan etkisi olduğunu söyledi.



Psikolog Canyurt, çocukların sosyal bağlarının da geliştirilmesinin önemine dikkat çekti. Aile oyunları, akraba ziyaretleri ve sosyal aktivitelere katılmalarının çocukların sosyal becerilerini destekleyeceğini belirtti. Kitap, tiyatro ve filmlerin ise çocukların empati yeteneklerini desteklediğini söyledi. Bu sayede çocukların nasıl iletişim kuracaklarını ve yardım isteyeceklerini öğrenebileceklerini ifade etti. Canyurt, çocukları hayata hazırlamanın sadece okul değil ailelerin de görevi olduğunu belirterek, çocuklarının rehberi olmak yerine onlara kendi hayatlarını yaşamaları için fırsatlar yaratmalarının önemini vurguladı. Rehberden daha fazlası olmanın çocukların hayatta kalma yeteneklerini geliştirmeyeceğini ve psikolojik sorunlara neden olabileceğini ifade etti.