Gözden kaçırmayın

Yeni Sağlık Çalışanlarına Yönelik İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi TamamlandıYeni Sağlık Çalışanlarına Yönelik İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Tamamlandı

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurhan Barutçu, uygun olmayan ayakkabıların ayaklarda ağrıya neden olabileceğini söyledi ve "Aşırı kullanım veya sık tekrarlanan zorlamalar, kronik ayak bileği ve ayak ağrılarına yol açabilir" dedi.

Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi'ndeki Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurhan Barutçu, yaşlı insanlarda daha sık görülen ve günlük yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen ayak ağrıları hakkında açıklamalarda bulundu ve ayaklardaki ağrılara neden olan faktörleri sıraladı.

Dr. Barutçu, ayak ağrısının büyük bir sağlık sorunu olduğunu ve yaşlandıkça artış gösterdiğini belirtti. Ayak ağrılarının genellikle uygun olmayan ayakkabı giyilmesi nedeniyle ortaya çıktığına dikkat çeken Dr. Nurhan Barutçu, "Aşırı kullanım veya sık tekrarlanan zorlamalar, kronik ayak bileği ve ayak ağrılarına yol açabilir. Ayak problemleri kadınlarda erkeklere göre 9 kat daha fazla görülür. Ayak problemlerinde yaşla birlikte kadın cinsiyeti, obezite veya kireçlenme, şeker hastalığı gibi kronik hastalıkların varlığı da önemlidir. İlerleyen yaşlarda ayak sorunları günlük yaşam aktivitelerini etkileyerek denge ve yürüme sorunlarına, düşme riskinin artmasına ve yaşam kalitesinin düşmesine neden olur" dedi.

Ayak ağrılarının kaynağı nedir?

Dr. Barutçu, ayaklardaki ağrıya neden olan faktörleri ve bu ağrıların altında yatan nedenleri de belirterek şunları söyledi: "Ayak ve ayak bileği ağrıları romatizmal veya ortopedik bir sorundan kaynaklanabilir. Ağrı, ayak ve ayak bileğinin eklem ve kemiklerinden, eklem çevresindeki yumuşak doku yapılarından, periferik sinirlerden ve damar yapılarından kaynaklanabilir. Ayrıca bel veya dizden de yayılabilir. Ayak ağrılarının kesin tanısı, eklem, yumuşak doku, sinir ve damarların, bel ve dizin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesiyle mümkündür."