Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü Bir Kahvehanede Kumar Tespit EttiAfyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü Bir Kahvehanede Kumar Tespit Etti

Kütahya İHH Başkanı Mustafa Yenipazar, Çin'in Doğu Türkistan'da yapılan soykırım politikalarının yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, Çin'in uluslararası hukuk kurallarına aykırı şekilde asimilasyon ve soykırım politikalarını sürdürdüğünü belirtti. Yenipazar, Urumçi Katliamı'nın ardından başlayan süreçte yüzlerce kişinin öldürüldüğünü, binlerce kişinin yaralandığını ve tutuklanan kişilerden hala haber alınamadığını ifade etti.

Mustafa Yenipazar, Doğu Türkistan'da insan hakları ihlallerinin tüm alanlarda yoğun bir şekilde devam ettiğine dikkat çekti. Çin Hükümetinin asimilasyon, işçi programları ve zorunlu göç ve nüfus politikalarıyla Müslüman nüfusu azaltmaya çalıştığını, demografik yapıyı tersine çevirmeye çalıştığını söyledi.

Yenipazar, Çin'in Doğu Türkistan'da bin 200'ü aşkın toplama kampı kurduğunu ve yaklaşık 3 milyon insanın bu kamplarda tutulduğunu belirtti. Ayrıca, Çin'in uluslararası hukuk kurallarına aykırı şekilde asimilasyon ve soykırım politikaları devam ettiğini, BM İnsan Hakları Komisyonu'nda üye seçildiğini ve evrensel insan hakları bildirisinin maddelerine uygun davranmadığını ifade etti.

Yenipazar, Çin'in Doğu Türkistan'da dini, kültürel ve tarihi değerlere saldırılar düzenlediğini ve birçok soykırım suçu işlediğini söyledi. Cami, medrese ve İslam kültür öğelerinin yıkıldığını, Müslümanlara ait köy ve kasabaların yerle bir edildiğini, ibadetlerin yasaklandığını, Ramazan ayında oruç tutmanın yasaklandığını, mezarlıkların yok edildiğini, çocukların sünnet ettirilmesinin yasaklandığını ve Uygurca eğitiminin yasaklandığını belirtti.

Başkan Yenipazar, Çin'in asimilasyon politikalarının sadece bunlarla sınırlı olmadığını, hayatın birçok alanında bu politikaların devam ettiğini vurguladı. Doğu Türkistan'ın ekonomik çıkarları nedeniyle Çin'in zulmüne sessiz kalındığını ifade ederek, uluslararası kuruluşlara çağrı yaparak Çin'e yaptırımlar uygulanması gerektiğini dile getirdi. Mustafa Yenipazar, Türkiye olarak Doğu Türkistan'daki zulme karşı duracaklarını ve mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini vurgulayarak, hayatlarını kaybeden Doğu Türkistanlılara Allah'tan rahmet diledi ve asla yalnız bırakmayacaklarına söz verdi.