Gözden kaçırmayın

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Teşkilat Üyeleriyle Tarım Ürünleri Fabrikasını Ziyaret EttiAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Teşkilat Üyeleriyle Tarım Ürünleri Fabrikasını Ziyaret Etti

Kütahya Demirland Gayrimenkul sahibi Mehmet Demir, şehirde gayrimenkul satışlarının artık noterler aracılığıyla gerçekleştirilmeye başlandığını ve bu nedenle dördüncü bir noterin açılma ihtiyacının acil olduğunu belirtti. Yeni düzenlemenin 1 Ocak'ta yürürlüğe girmesi planlanıyor ancak entegrasyon ve alt yapı çalışmaları nedeniyle bu işlemler 4 Temmuz'da başladı. Vatandaşlar bundan sonra alım, satım, intikal, rızai taksim, trampa ve bağış gibi işlemleri noterler aracılığıyla yapabilecekler. Şu anda noterlerde sadece tapu devir işlemleri yapılıyor ancak zamanla entegre çalışmalar tamamlandığında tüm işlemler noterlerde gerçekleştirilebilecek. Tapu işlemleri Web Tapu uygulamasında olduğu gibi Türkiye Noterler Birliği'nin e-hizmet sayfası üzerinden yapılabiliyor. Noterlerde ödenecek harç oranları satış bedeline yüzde 4 olarak belirlenirken, notere hizmet bedeli 500 TL ile 4 bin TL arasında değişiyor. Tapu Sicil Müdürlükleri ise tapu işlemlerine devam ediyor.

Mehmet Demirland, tapu işlemlerinin noterlerde yapılmasının vatandaşlara kolaylık sağlayacağını ve yığılmaların önüne geçileceğini söyledi. Önceden Sulh Hukuk Mahkemelerinden alınan veraset ilamının noterlerde 10 dakika içinde alınabileceğini belirten Demirland, vatandaşların tapu işlemlerini hızlı ve seri bir şekilde noterler aracılığıyla yapabileceklerini söyledi. Demirland, bunun sonucunda Tapu Sicil Müdürlüklerindeki iş yoğunluğunun noterlere aktarılacağını ve bu nedenle dördüncü bir noterin açılmasının gerektiğini belirtti. Kütahya merkezde şu anda sadece üç noter bulunuyor ve sadece 3. Noter tapu işlemleri için başvuru alabiliyor. 1. ve 2. Noter ise müracaat kabul etmiyor. Mehmet Demir, Kütahya'da noterlerin yetersiz olduğunu ve daha seri ve hızlı hizmet verebilmek için acilen dördüncü bir noterin açılması gerektiğini düşünüyor.