Gözden kaçırmayın

Toplantıda Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirmesi YapıldıToplantıda Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirmesi Yapıldı

Pandemi döneminde internet alışverişlerindeki artışla birlikte ilaç satışları da önemli ölçüde arttı. Bu durum, eczacıların dikkat çektiği gibi, kanunen yasak ve sağlık açısından son derece tehlikeli bir durumdur.

Covid-19 salgını sebebiyle sokağa çıkma yasağı ilan edilen Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkede alışveriş alışkanlıkları büyük değişikliklere uğradı. Bu süreçte internet alışverişlerinin artmasıyla birlikte ilaç sektörü de etkilendi. Eczacılardan edinilen bilgilere göre, internetten ilaç satışları pandemi döneminden sonra yaklaşık olarak yüzde 50 oranında arttı. Ancak bu durum kanunen yasak olduğu gibi, sahte ilaçların da piyasaya sürülmesine yol açmaktadır. Eczacılar, internetten alınan ilaçların sahte olup olmadığını ayırt etmenin imkansız olduğunu belirtmektedir. Bu nedenle ilaçların doktor tavsiyesiyle ve eczanelerden alınması gerekmektedir. Bu konuda toplumu bilinçlendirmek amacıyla eczanelerde "Sağlığınızla oynamayın, internetten ilaç almayın" yazılı poşetlerin kullanımı da yaygınlaşmıştır.

Eskişehir'de bir eczacı olan Özlem Özmutlu, kanunen yasak olan kare kodlu ve İTS sistemine kayıtlı olan ilaçların internet ortamında satılmasının tehlikeli olduğunu ifade etmektedir. İnternetten alınan sahte ilaçların sağlık açısından risk oluşturduğunu belirten Özmutlu, bu durumun kanuna aykırı olduğunu ve sahte ambalajların kolaylıkla üretilebildiğini söylemektedir. Özmutlu'ya göre, yetkililerin bu duruma müdahale etmesi gerekmektedir.

Özmutlu ayrıca, internetten alınan sahte ilaçların yan etkilerini gören vatandaşların eczaneye geldiğini ve ilacın sahte olduğunu anladıklarını belirtmektedir. Ayrıca internetten alınan bu ilaçların renk farkı gösterdiğini de eklemektedir. Pandemi döneminde evden çıkmanın yasak olduğu için internetten ilaç alışverişlerinin arttığını da belirten Özmutlu, bu durumun tehlikeli olduğunu vurgulamaktadır.

Özmutlu, pandemi döneminden sonra bazı vatandaşların eczaneye gitmekten kaçındıklarını ve doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullandıklarını düşünmektedir. İlaçları zehirden ayıran tek şeyin doz olduğunu belirten Özmutlu, internetten ilaç alınmaması gerektiğini ve ilaçların mutlaka doktor tavsiyesiyle eczaneden alınması gerektiğini söylemektedir.