Gözden kaçırmayın
Antibiyotik Direnci: Küresel Halk Sağlığı TehdidiDepresyon, her geçen gün daha sık görülmeye başlanan bir hastalıktır. Psikiyatri Uzmanı Bahar Kaplan, depresyonun artan sıklığına dikkat çekerek, bu dönemde depresyonda olan kişilerin önemli kararlar almaması ve fazla sorumluluk yüklenmemesi gerektiğini belirtti.
Depresyon, düşünceler, davranışlar ve duygularla ilgili bozukluklarla seyreden ve oldukça yaygın bir psikiyatrik hastalıktır. Bahar Kaplan, depresyonda olan kişilerde en önemli sorunun yeti yitimi olduğunu söyledi. Yeti yitimi durumunda, kişi hem kendisine, hem ailesine, hem de sosyal çevresine karşı gerekli işlevleri yerine getiremez. Depresyon tedavisi ile bu yeti yitimi durumu tersine çevrilebilir ve kişinin işlevselliği artabilir. Kaplan, bu süreçte depresyonda olan hastaların önemli kararlar almamasını ve fazla sorumluluk yüklenmemesini önerdi.
Depresyon tanısı konulmasında, kişinin eskiden keyif aldığı şeylerden artık keyif alamaması, değersizlik, mutsuzluk, karamsarlık hissinin ağırlaşması, kilo kaybı, uyku düzeninde bozulma, uyku problemleri, çocuklarda öfke artışı gibi belirtiler dikkate alınır. Bahar Kaplan, bu ruh hali 2 haftadan uzun sürerse bir psikiyatri uzmanına başvurulması gerektiğini söyledi. Depresyon tedavisi olan bir hastalıktır, bu nedenle kişinin bir uzman yardımı alması önemlidir.
Depresyonun ortaya çıkmasında birçok risk faktörü bulunmaktadır. Bahar Kaplan, genetik faktörlerin depresyonda etkili olabileceğini, ailede depresyon öyküsü, ağır kayıplar, yaşanan değişimler, ilişki problemleri, iş kaybı, alkol veya madde kullanımı, boşanma, travmatik çocukluk geçmişi, daha önce depresyon geçirme, bazı ilaçlar, hormonal değişiklikler ve bazı hastalıkların depresyon için başlıca risk faktörleri olduğunu belirtti.
Depresyonun farklı türleri bulunmaktadır. Bahar Kaplan, melankolik depresyonun biyolojik temelli ve fiziksel etkileri daha fazla olan bir tür olduğunu söyledi. Atipik depresyonda ise kişide kilo artışı, uyku artışı gibi belirtiler görülür ve kişi çevre şartları iyi olduğunda biraz daha iyi hissetse de yalnız kaldığında tekrar kötü hissetmeye başlar. Depresyon melankolik, atipik veya psikotik özelliklere sahip olabilir. Depresyonun bu özelliklerine göre hafif, orta ve ağır olarak sınıflandırılır ve tedavi yöntemi belirlenir. Kişinin yaş, gebelik durumu, ek hastalıklar ve sosyal durumu da tedavi şeklinde etkilidir.
Depresyon, geçici bir duygu durumu değildir ve tedavisi olan bir hastalıktır. Psikiyatri Uzmanı Bahar Kaplan, depresyonun seviyesi ve tipine göre psikoterapi yöntemi ve ilaç tedavisi belirlendiğini söyledi. Tedavi süreci 6 ay ile 1 yıl arasında değişebilir, ancak bazı durumlarda daha uzun süreli tedavilere ihtiyaç duyulabilir. Depresyonun tedavisinde ek faktörler de önemli rol oynar.
Yorumlar
Yorum Yap