Gözden kaçırmayın

Hayata Değer Katan Eğitim: Yenidoğan Canlandırma ProgramıHayata Değer Katan Eğitim: Yenidoğan Canlandırma Programı

Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi'nin Kurucusu ve Tıbbi Direktörü olan Dr. Türkan Tünerir, Pulmoner Rehabilitasyon hakkında bilgi verdi. Pulmoner Rehabilitasyon; nefes darlığı çeken, solunum sorunları yaşayan kişilere yönelik olarak uygulanan bir tedavi şeklidir. Bu tedavi, kronik solunum hastalarının hem fiziksel hem de psikolojik durumlarını düzeltmeyi amaçlamaktadır. Dr. Tünerir, Pulmoner rehabilitasyonun hangi hastalıklarda kullanılabileceğini şu şekilde anlattı:
"Bu tedavi, hastalık tanısı konulmuş kişilerden, solunum sıkıntısı çekenlere, doktor tavsiyesiyle gelen hastalara, çocuk felci hastalarına, göğüs duvarı bozukluğu olanlara, kanserli hastalara, kas hastalıklarına, obezite nedeniyle solunum sıkıntısı yaşayanlara, hamilelik döneminde solunum sıkıntısı yaşayanlara, KOAH hastalarına, astım hastalarına ve birçok başka alanda faydalı olabilmektedir."

Pulmoner Rehabilitasyon, bireyin kapasitesine uygun bir şekilde aktif olmasını sağlamaktadır. Solunum problemleri yaşayan kişiler, nefes darlığı korkusu nedeniyle fiziksel aktivitelerini sınırlarlar ve bu da dayanıklılık ve güç kaybına neden olur. Pulmoner Rehabilitasyon, bireyin kapasitesine göre aktif olmasına yardımcı olur. Aerobik egzersizleri, güçlendirme egzersizlerini içerir ve tedavi sürecinde ilaç etkileri ve yan etkileri, inhaler kullanımı, yardımcı solunum cihazlarının kullanımı, solunum teknikleri ve egzersizin önemi gibi konularda eğitim ve bilgilendirme yapılmaktadır.

Pulmoner Rehabilitasyon tedavisinde Koah hastalarının ihtiyaçlarına göre planlama yapılmaktadır. Bu planlamalar, kişiye özel olarak yapılmakta ve hastaların günlük yaşam aktivitelerinde ideal kapasitelerini kullanmalarını sağlamaktadır. Solunum egzersizleri, göğüs fizyoterapisi teknikleri ve solunum fizyoterapi seansları bu planlamalar dahilinde uygulanmaktadır. Seans süresi hastanın ihtiyaçlarına ve toleransına göre değişebilmektedir. Ayrıca, egzersizlerin sıklığı da hastanın genel durumuna bağlı olarak ayarlanmaktadır. KOAH Rehabilitasyonunda, solunum kontrolü, mobilizasyon ve postur egzersizleri, egzersiz toleransının arttırılması, günlük yaşam aktivitelerinin değerlendirilmesi, solunum kaslarının eğitimi gibi yöntemler kullanılmaktadır. Ayrıca, hastaların çevre ve ev ortamı da düzenlenmektedir.