Gözden kaçırmayın

Elektrik Dağıtım Şirketi, Enerji Tasarrufu İçin Öneride BulunduElektrik Dağıtım Şirketi, Enerji Tasarrufu İçin Öneride Bulundu

Türkiye'nin en büyük sanayi tesislerinden biri olan Eti Maden Emet Sülfürik Asit Tesisi'nin inşaatı hızla devam ediyor. Yapımı yılsonunda tamamlanacak olan tesis, yıllık 350 bin ton kapasiteye sahip olacak. Bu haber, AK Parti Emet İlçe Başkanı Süleyman Ciner tarafından duyuruldu. Başkan Ciner, fabrikanın inşaatının yüzde 90'ının tamamlandığını ve yılsonuna kadar bitirileceğini belirtti. Ancak, inşaat maliyetlerinin beklenenden daha fazla artması nedeniyle fabrikanın maliyetinin 1 milyar 200 bin TL'yi aştığını ifade etti.

350 bin ton kapasiteli bu fabrikada 200'den fazla kişi istihdam edilecek. Başkan Ciner, inşaat sürecinin şu anda sorunsuz ilerlediğini ve son aşamaya gelindiğini belirtti. Fabrika, kükürtlü hammadde kullanarak sülfürik asit üretimine odaklanacak. Ayrıca, fabrika açığa çıkan enerjiyi kullanarak buhar ve elektrik enerjisi de üretecek. Çift konversiyon-Çift absorpsiyon prosesi ve Isı Geri Kazanım sistemi sayesinde verimli ve çevre dostu bir üretim yapılacak. Projede yer alan diğer yan üniteler ise demineralizasyon su tesisi, basınçlı hava sistemi, yardımcı kazan, soğutma suyu sistemi, depolama ve iletim sistemlerini içeriyor.

Yüklenici firmadan yapılan açıklamaya göre, tesisin mekanik montaj işleri tamamlandı. Toplam 2 bin 500 ton ekipman ve bin 500 ton yapısal çelik kullanıldı. Buhar türbini, kazan, kızdırıcı ve atık Isı Geri Kazanım ünitesi gibi tesisin kritik ekipmanları da monte edildi.

Bu fabrikanın faaliyete geçmesiyle birlikte 350 kişiye daha istihdam sağlanacak ve bölgede ekonomik canlanma yaşanması bekleniyor.