Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da Kadın Girişimciliği Desteklemek İçin İnteraktif Girişimcilik Kampı DüzenlenecekAfyonkarahisar'da Kadın Girişimciliği Desteklemek İçin İnteraktif Girişimcilik Kampı Düzenlenecek

Eskişehir, Sivrihisar ilçesinde yetişen Türkiye'nin yerli köpek cinsi akbaşların üreme dönemi başladı. 2009 yılında koruma altına alınan bu özel türün sayısı çoğaldı. Sivrihisar Belediyesi, Sivrihisar Kaymakamlığı ve Sivrihisar Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün ortak çalışmasıyla yürütülen proje, yerli ve milli bir ırk olan akbaş köpeklerinin nüfusunu artırdı. Akbaş Çoban Çiftliği'ndeki yavru popülasyonu hızla artarken, vatandaşların akbaşlara olan ilgisi ve talebi de arttı. Bu yerli köpek türü, yüksek adaptasyon yeteneği ve her türlü hava şartına uyum sağlayabilmesiyle dikkat çekiyor.

Sivrihisar İlçe Tarım Müdürü Erhan Ulutürk, akbaş köpeklerinin koruma altına alındıktan sonra sayılarının büyük ölçüde arttığını belirtti. Akbaş köpeklerinin sürü başlarında yaygın olarak kullanıldığına dikkat çeken Ulutürk, "Bu akbaşları 2009 yılında koruma altına aldık. Akbaş, yerli ve milli bir ırktır. Sivas'ın kangalı olduğu gibi Sivrihisar'ın da akbaşları mevcuttur. Aksaray, Malatya gibi bölgelerde de ünlü olan akbaşlarımızın sayısı oldukça arttı. Koruma altına aldığımızda sayıları sadece parmakla gösterilecek kadar azdı. Şu anda ise sürü başlarında rahatlıkla akbaşları görebiliyoruz. Başlangıçta sadece 8 hayvanla başladık, daha sonra sayıları 100 başa kadar çoğaldı. Akbaşlar çoğaldıkça ve özel kişiler de üretimine başlayınca bu sayıyı sabitledik. Şu anda koruma altında bulunan yaklaşık 50 akbaşımız var. Akbaşların diğer köpeklere göre üstün özellikleri bulunmaktadır. En önemli özelliği ise yerli ve milli bir ırk olmasıdır. Ülkemizde tanınmayan akbaş çoban köpeklerimizi tanıttık ve kullanılmaya başlandılar" dedi.

Sivrihisar İlçe Tarım Müdürü Erhan Ulutürk, akbaş köpeklerinin yurt dışında da büyük ilgi gördüğünü söyledi. Ulutürk, yerli köpeğin 1996 yılında Amerika'da 12 ırk arasında en iyi sürü bekçi köpeği seçildiğini belirtti. Akbaş köpeklerinin soğuğa ve sıcağa dayanıklılığıyla bilindiğini vurgulayan Ulutürk, "Akbaş çoban köpeğimiz beyaz olması sebebiyle Antalya gibi sıcak bölgelerde dahi rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. Adana bölgesine de gönderdik ve hiçbir sorun yaşanmadı. Aynı şekilde Erzurum'da da yetiştirilen akbaş köpekleri soğuk iklimlere de uyum sağlamıştır. Yani adaptasyon yetenekleri oldukça yüksektir. Yurt dışından da talep alıyoruz, akbaşları Amerika'ya ve Hollanda'ya gönderiyoruz. Amerika'nın Kanada bölgesinde ise sayıları oldukça fazladır. Akbaşlar 1996 yılında Amerika'da en iyi sürü bekçi köpeği seçildi. Bazı köpekler sürüyü çevirir, kollarsa da kurdan koruyamaz. Bizim köpeğimiz hem kurda karşı koruyabilir hem de gerektiğinde sürüyü otlatabilir. Şu anda 4-5 anaç köpeğimiz var. Bazılarını büyüttük ve sattık. Yeni doğan, 2 aylık, 1,5 aylık ve 3 aylık yavrularımız da bulunuyor. Akbaş köpekleri genellikle iklim değişikliklerinde kızgınlık gösterir ve bu dönemden 2 ay sonra doğum yaparlar. Yavrular 2 ay sonra annelerinden ayrılır ve satışa hazır hale gelirler" şeklinde konuştu.