Gözden kaçırmayın

İYİ Parti, Liderliği Altında İl Başkanları İle Toplantı GerçekleştirdiİYİ Parti, Liderliği Altında İl Başkanları İle Toplantı Gerçekleştirdi

Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde haşhaş hasadı devam ederken, Şanlıurfa'dan gelen tarım işçileri günlük 460 lira yevmiyeyle çalışarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Yakup Urfalı adlı bir tarım işçisi, haşhaş kırımında sabah 8'de başladıklarını ve akşam 20:00-20:30 arası bitirdiklerini söyledi. Ancak fiyatların yüksek olması nedeniyle mutfak tüpünün 430 lira olduğunu, mazotun ise 35 liranın üzerinde olduğunu belirtti. Fasulye hasadında yevmiyenin 460 lira olduğunu ifade eden Urfalı, geçimlerinin zorlaştığını dile getirdi.


Haşhaş üreticisi Mustafa Argadal ise bu sene yağış nedeniyle haşhaşın veriminin düşük olduğunu belirtti. Geçen seneki fiyatlarla karşılaştırıldığında, kabuk parasının artış gösterdiğini söyleyen Argadal, işçilerin yevmiyesinin 450-500 lira arasında değiştiğini dile getirdi. Tarladan elde ettikleri gelirin masrafları karşılamaya yetmediğini ifade eden Argadal, rayiş yardımı olmazsa para kazanamayacaklarını belirtti. Verimin düşük olduğunu ve eskiden 200-250 kilo haşhaş alırken şimdi ise bu miktarın sadece 30-60 kilo arasında olduğunu söyledi.


Bu durumda, Şuhut ilçesindeki tarım işçileri geçim sıkıntısı çekiyor. Yüksek fiyatlar nedeniyle geçimlerini sürdürmekte zorlanıyorlar. Haşhaş hasadının düşük verimli olması da işçilerin gelirlerini azaltıyor. Tarım sektöründe yaşanan bu sorunlar, ekonomik sıkıntıların artmasına ve işçilerin maddi açıdan güç durumda kalmasına yol açıyor. Bu durumun çözümü için devletin ve yetkililerin gerekli önlemleri alması gerekiyor.



#Şanlıurfa #Afyonkarahisar #Şuhut #tarım #işçi #geçim #haşhaş