Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandıAfyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Eskişehir'de bulunan Özel Ümit Tıp Merkezi'nde görevli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Doktoru Semiha Ülkü Gül, yaz mevsiminde yükselen sıcaklıklara bağlı olarak artan klima kullanımı sonrası oluşan tutulmalardan korunma yöntemleri hakkında uyarılarda bulundu.

120 yılın en sıcak mevsiminin yaşandığı bu dönemde vatandaşlar klima kullanımını artırıyor. Ancak klimanın yanlış kullanımı özellikle kas kasılmaları başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Yüz felci, klima çarpması ve pnömoni (zatürre) klimanın sebep olduğu diğer rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Eskişehir'de 40 derece hava sıcaklığına ulaşmasıyla klima kullanımı oldukça yaygın hale geldi. Bu durum üzerine Özel Ümit Tıp Merkezi'nde görevli Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Semiha Ülkü Gül, klima kullanımının doğru şekilde yapılması konusunda bilgilendirme yaparak tedaviler hakkında bilgi verdi.

"Tutulmalar genellikle boyun ve sırt bölgesinde yaşanıyor"

Klimanın yanlış kullanımının vücuda verdiği zararlar hakkında konuşan Uz. Dr. Semiha Ülkü Gül, "Gerçekten çok sıcak bir yaz mevsimi yaşıyoruz ve bu dönemde mecburen klima kullanıyoruz. Bu dönemlerde özellikle klimanın yanlış kullanımına bağlı olarak boyun, sırt ağrıları ve daha şiddetli ağrıya sebep olan boyun tutulmalarıyla karşılaşıyoruz. Bunun asıl sebebi klimayı yanlış kullanmak. Sıcak bir ortamdayken vücutta terleme oluşur, özellikle boyun ve sırt bölgesinde bu terleme görülür. Ardından soğuk bir ortama geçildiğinde ise letin etkisiyle gevşeyen kaslar ani bir spazma maruz kalır ve bu durum tutulma şeklinde ortaya çıkar. Bu boyun tutulması normal sağlıklı bir kişide bile şiddetli ağrıya neden olabilirken, boyun kireçlenmesi, boyun fıtığı ve fibromiyalji gibi hastalıkları olan kişilerde bu ağrılar daha da şiddetlenebilir. Klima kullanırken dikkat etmemiz gereken bazı şeyler bulunuyor. Özellikle klimanın hava kanallarını direkt olarak vücudumuza yönlendirmemek önemli" dedi.

"Oda ve araba ortam sıcaklığını 23-24 dereceye ayarlamak ve ani sıcaklık farkı olan ortamlardan korunmak gerekiyor"

Dr. Gül, boyun tutulmasının iş gücü kaybına, şiddetli ağrıya ve günlük yaşam kalitesini etkileyen bir rahatsızlık olduğunu belirtti. "Hastalarımıza öncelikle evlerinde eğer varsa ılık bir duş ve hafif masaj öneriyoruz. Ağrılar geçmezse mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalarını öneriyoruz" dedi.

Uzman Doktor Semiha Ülkü Gül, tedavi yöntemleri hakkında ise şu şekilde konuştu:

"Boyun tutulması ve kas spazmları için ağrı kesici ve kas gevşeticileri medikal olarak veriyoruz. Bunun yanında ağrıyı hafifletmek ve spazmları çözmek için elektroterapi, yüzeysel ve derin ısıtıcı gibi fizik tedavi cihazlarımız da bulunuyor. Ayrıca şiddetli ağrı yaşayan hastalarımıza, hiçbir yan etkisi olmayan ve fayda gördüğümüz Kinezio bantlama yöntemini uyguluyoruz. Bu bantlar cilde yapışır ve cilt ile cilt altı dokuyu kaldırarak dolaşımı artırır, kasların spazmını çözer. Boyun kireçlenmesi, boyun fıtığı ve fibromiyalji gibi hastalıkları olan hastalarımız için ise kuru iğneleme yöntemini uyguluyoruz. Bu tedavide çeşitli uzunluklardaki akupunktur iğneleri ağrılı kas spazmı olan bölgeye uygun bir şekilde uygulanır. Yaklaşık 15-20 dakika süren bu tedavi, kasları gevşettiğinde sonlandırılır. Ayrıca spazmın olduğu bölgeye lokal enjeksiyonlar uyguluyoruz. Bu enjeksiyonlar ise rahatsızlığa bağlı olarak lokal anestezik veya steroid içerir. Hastalarımızın bu tedavileri takip ederken sıcak uygulama ve gevşeme egzersizlerini devam ettirmelerini öneriyoruz."