Gözden kaçırmayın

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Teşkilat Üyeleriyle Tarım Ürünleri Fabrikasını Ziyaret EttiAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Teşkilat Üyeleriyle Tarım Ürünleri Fabrikasını Ziyaret Etti

Eskişehirli bir telefon satıcısı ve tamircisi olan Korkmaz Sönmez, sıcak havanın cep telefonlarına etkisini ve doğru bilinen soğutma yöntemlerini tartıştı. Sönmez, telefonunuzu sıcaktan korumaya çalışırken tamamen "öldürdüğünüzü" söyledi.

Son zamanlarda, insan hayatını olumsuz etkileyen en sıcak yaz mevsimi yaşanıyor. Sıcak hava elektronik cihazların kullanımında da sorunlara neden olabiliyor. Birçok cep telefonu sıcak havadan dolayı donma ve kasma sorunları yaşarken, bazı cihazlar kendini korumak için otomatik olarak kapatabiliyor. Bunun üzerine, kullanıcılar telefonlarını soğutmak için ilginç yöntemler denerler. Bu yöntemlerin en yaygını ise telefonu buzluk ya da dondurucuya koymaktır. Ancak bu yöntem, telefonun elektronik bileşenlerine zarar verebilmektedir.

Korkmaz Sönmez, telefonların ısınmasıyla ilgili olarak yanlış kullanılan soğutma yöntemlerinin telefonlara verdiği zararlardan bahsetti. Güneş patlamalarının elektromanyetik dalgalar yaydığını belirten Sönmez, bu elektromanyetik dalgaların telefonlarda kasmalara yol açtığını söyledi. Sıcaklık nedeniyle telefonun yavaşladığını ve ağırlaştığını ifade eden Sönmez, sıcaklık ve elektromanyetik dalgaların birleştiğinde telefonun donma, kitlenme ve şebeke problemlerine yol açtığını açıkladı. İnsanlar telefonlarını soğuk bir yerde saklamaya çalışırken, bu durum telefonun ömrünü bitirecek olan buzdolabı, soğutucu veya nemli bir ortama yerleştirilmesi anlamına gelmektedir. Elektronik ürünlerin en büyük düşmanının nem olduğunu söyleyen Sönmez, biraz nemin bile telefonda kısa devre yapabileceğine dikkat çekti. Klimanın neden olduğu nemden kaçındıklarını söyleyen Sönmez, telefonu buzdolabına koymanın suya yerleştirme anlamına geldiğini ve telefonun oksitlenmesine neden olduğunu belirtti. Sıcaktan koruyabilmek için telefonu bu şekilde saklamak, telefonun tamamen ölmesi anlamına geldiğini ve telefona zarar verici bir hareket olduğunu belirtti. Ayrıca, telefonları arabanın torpido gözlerine koymamaları ve arabanın ön bölümüne veya pencerelere koymamaları gerektiğinin altını çizdi. Güneş ışınlarının telefonun ekranını ve bataryasını zarar gördüğünü söyleyen Sönmez, ekranın renginin solmasına ve bataryanın şişmesine neden olabilir. Sıcaklık nedeniyle işlemcinin üstündeki lehimlerin kimyasının bozulabileceğini sözlerine ekledi.

Sıcak havalarda cep telefonlarının kılıf kullanımının telefonun sıcaklığını nasıl etkilediği hakkında da konuşan Sönmez, telefonun mekanik değil elektronik bir cihaz olduğunu ve bu yüzden nemli bir yerde soğutulmaması gerektiğini söyledi. Telefonu mümkün olduğunca gölgede tutmanın kullanım ömrünü uzattığını ve daha rahat bir kullanım sağladığını belirtti. Kendi telefonunun bir üst model olduğunu ve telefonu kılıf içinde kullanırken cihazın ısındığını, donduğunu ve kapandığını fark ettiğini söyledi. Telefon kılıfının içindeyken ısıyı dışarı veremediği için ısı tekrar telefona geri döndüğünü ifade etti.