Gözden kaçırmayın

Eskişehir Ticaret Odası Mevlid Kandilini KutluyorEskişehir Ticaret Odası Mevlid Kandilini Kutluyor

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, bugün açıklanan işsizlik rakamları ve sanayi üretim verilerini değerlendirerek "Industriden söz ederken, kendimize işçi temin etme sorunu yaşıyoruz" dedi.



Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, son açıklanan işsizlik rakamlarıyla sanayi üretim istatistiklerini değerlendirerek, Eskişehir'de ve ülkenin dört bir tarafında sanayicilerin artık işgücü bulmakta büyük zorluklar çektiğini ifade etti.



Küpeli: "Çalıştıracak işçi bulamıyoruz"

EOSB Başkanı Nadir Küpeli, yaptığı açıklamada, "Turizm sezonu başlamış durumda, tarım kesiminde çalışan sayısının en yüksek olduğu bir dönemdeyiz, sanayimizin sürekli büyüme gösterdiği ve bunun verilerle de doğrulandığı, bizlerin ise işçi bulmakta büyük zorluklar yaşadığımız bu günlerde, açıklanan istatistiklere göre işsizlerin sayısı artıyor. Bizler bunu gerçekten anlamakta güçlük çekiyoruz. Türkiye'nin sanayi sektörü olarak işçi bulma konusunda her geçen gün daha da büyüyen sıkıntılar yaşıyoruz. Bugün Eskişehir OSB'deki fabrikaların en az bin 500 yeni işçiye ve kalifiye işgücüne ihtiyacı var. Neredeyse her fabrikamızın önünde "işçi alınacaktır" ilanı aylardır asılı durumda. Eskişehir OSB'de 200'den fazla yeni tesisin inşası devam ediyor. Bunların hepsi yeni işgücü gerektiriyor. Sanayiciler olarak her toplantımızın ana konusu artık, işçi bulma sorunumuz oluşturuyor. Sanayicimiz artık işgücü arayışında. Sanayideki işçi açığımız her geçen gün çok ciddi boyutlara ulaşıyor, hızla yeni işgücüne ihtiyaç duyuyoruz, bu konu artık ciddi bir sorun haline geliyor. Üretimi arttırmak ve yeni vardiyalar uygulamak istiyoruz ancak işçi bulamıyoruz. Bir yandan işsizlik rakamları artarken, biz işçi bulmakta zorlanıyoruz. Sanayide büyük bir işsizlik sorunu yaşıyoruz. Ücret veya asgari ücretle çalıştırma konusu da geride kalmış durumda" dedi.



Küpeli: "Herkes yetenek ve eğitimine uygun iş yaparak para kazanmalı"

EOSB Yönetim Kurulu Başkanı Küpeli, açıklamalarında şunları söyledi: "Eskişehir'de birçok sanayi kuruluşu, kalifiye, meslek sahibi ve iş bilen çalışanlarına zaten asgari ücretin üzerinde ücretler veriyorlar. Sanayi olarak sürekli olarak yeni yatırımlar yapıyoruz. Düşünün daha yeni makineler için kurulum yapmak için başka şehirlerden yüksek maliyetlerle işgücü getiriyoruz. Makineler daha çalışmaya başlamadan bile bu duruma geliyoruz. İşsizlerin sanayi sektöründe iş bulmaları için hükümetin acil önlemler alması gerekiyor, örneğin, sanayide istihdam olan çalışanların emekliliklerine ek gün katkıları sağlanmalı, sanayide çalışanlara ek teşvikler uygulanmalı. Ayrıca, işsizlik ödemeleri ve sosyal yardımlar acilen düzenlenmelidir. İşi yapabilecek durumda olan herkes mutlaka üretici olmalı. Sosyal yardımlarla geçinmek yerine, herkes beceri ve eğitimine uygun iş yaparak para kazanmalı. Sosyal yardımlar, gerçekten ihtiyaç sahibi olan ve çalışamayanlara verilmelidir. Yardımlar ve taban genişledikçe insanlar üreticilikten uzaklaşıyorlar. Eğer bu konuda ortaklaşa bir çözüm bulamazsak, sanayiye daha fazla otomasyon yatırımı yapılacak veya istemeden de olsa yabancı işgücü kullanımına başvurulacak. Biz Türk sanayicileri olarak tesislerimizde kendi vatandaşlarımızın çalışmasını ve kendi emekleriyle kazandıklarını tüketmelerini istiyoruz. Enflasyonla mücadele etmek, ekonomideki sorunlara çare bulmak için daha fazla sanayi tesisi, daha fazla üretim ve daha fazla işgücüne ihtiyacımız var. Başka bir çözüm yok."



Sanayi büyüyor, işsizlik artıyor

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, haziran ayında sanayi üretimi aylık bazda %1,6 artış kaydederken, yıllık bazda %0,6 yükseldi. Uzmanların beklentisi, sanayi üretiminin aylık bazda %2,2, yıllık bazda ise %1,9 düşmesi yönündeydi. 2023 şubat ayında yaşanan deprem felaketinde %8,2 daralan sanayi üretimi, bu şekilde haziran ayında en hızlı yükselişini kaydetti. Bununla birlikte TÜİK tarafından açıklanan işgücü istatistiklerine göre, 2023 yılı haziran ayında işsiz sayısı bir önceki aya göre 2 bin kişi artarak 3 milyon 337 bin kişiye ulaştı ve işsizlik oranı %0,1 puan artarak %9,6 seviyesine yükseldi. İşsizlik oranının erkeklerde %7,8, kadınlarda ise %13,2 olduğu bildirildi.