Gözden kaçırmayın

Her Gülüşümüze Dokunan Kahramanlar: Diş Hekimlerinin Gününe Özel KutlamaHer Gülüşümüze Dokunan Kahramanlar: Diş Hekimlerinin Gününe Özel Kutlama

Özel Ümit Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Semiha Ülkü Gül, kireçlenme hakkında bilgi verdi. Kireçlenmenin genellikle 40 yaşından sonra başlayıp, 60 yaşlarda artış gösterdiğini söyleyen Dr. Gül, bunun eklemin çevresindeki kıkırdak dokunun zamanla yıpranması ve aşınması sonucunda meydana geldiğini belirtti. Dr. Ülkü Gül, bu rahatsızlığın zaman, yük ve genetik faktörlerden kaynaklandığını ifade etti. Obezlik ve ağırlık taşıma gibi etkenlerin de kireçlenme riskini artırdığını vurguladı. Hareketli olmak, düzenli egzersiz yapmak, kilo kontrolü yapmak ve doğru ayakkabı ve zemin seçimi gibi önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Ayrıca, kas zayıflığı ve hareketsizlik de kireçlenmeye neden olabileceğini belirtti.

Dr. Semiha Ülkü Gül, kireçlenmenin kadınlarda daha sık görüldüğünü ve kadınların kas yapısının zayıf olduğunu dile getirdi. Kadınların ayrıca obeziteye daha yatkın olduğunu söyleyen Dr. Gül, ev işi gibi aktivitelerin kireçlenmeyi artırabileceğini belirtti. Doğru hareketlerle eklemlerin korunması, kilo kontrolü ve spor yaparken dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kireçlenmenin belirtileri arasında ağrı, eklem sesi, yürürken takılma ve kilitlenmeler, hafif şişlik ve sıcaklık veya soğuğa hassasiyet olduğunu söyleyen Dr. Gül, tanının muayene sonrasında röntgen veya MR ile konulabileceğini belirtti. Kireçlenmenin evrelere ayrıldığını ve ilerledikçe çözümünün zorlaştığını ifade etti. Kireçlenmenin ilerlemesini durdurmanın önemli olduğunu belirten Dr. Gül, tedavinin en önemli aşamasının hastalığın oluşmasını engellemek olduğunu söyledi.

Dr. Semiha Ülkü Gül, kireçlenme tedavisine ilişkin olarak ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve glukozamin glukan içeren preparatların kullanılabileceğini belirtti. Fizik tedaviyle kasları güçlendirip eklemin kullanılır hale getirildiğini söyleyen Dr. Gül, PRP, steroid ağrı kesiciler ve eklem kayganlığını arttıran enjeksiyonların da uygulanabileceğini ifade etti. Kişinin tedaviye uyumuyla bir yıl boyunca sorunsuz bir şekilde hayatına devam edebileceğini belirten Dr. Gül, yaşın önemli bir faktör olduğunu ve cerrahi tedavilere ilerledikçe başvurulabileceğini söyledi. Kişinin yaşamı boyunca eklemleri koruması, düzenli fizik tedavi alması ve doktoruyla iletişimde olması gerektiğini vurguladı.