Gözden kaçırmayın

Sinanpaşa İlçe Başkanı Ender Oğuz Ameliyata Alındı, Sevenleri Şifa Dileklerini İletiyorSinanpaşa İlçe Başkanı Ender Oğuz Ameliyata Alındı, Sevenleri Şifa Dileklerini İletiyor

Kütahya'nın tarih kitaplarında ya da şehir hafızasında yer alan ancak bugüne ulaşmamış veya sadece kalıntıları bulunan eserlerin bir araya getirildiği 'Kayıp Kütahya' isimli bir proje hayata geçirildi. Kütahyalı gönüllü bir ekip tarafından hazırlanan projede, eserlerin isimleri, haklarında ulaşılan bilgiler, resimler ve bulundukları yerlerin bugünkü görüntüleri bir web sitesinde paylaşıldı. Ayrıca, eserlerin 3 boyutlu olarak tasarlanmasıyla ne şekilde göründükleri de ortaya çıkarılmaya çalışıldı.

Proje'nin arkasındaki Kütahyalı girişimci ve yazar Abdullah Reha Nazlı, "Kayıp Kütahya" adlı web sitesinde, tarih kitaplarında bulunan ancak günümüzde kaybolan eserler başta olmak üzere birçok eseri derlediklerini belirtti. Kütahya'nın tarihi değerlerinin simüle edilmesi projeleri sayesinde eserleri modelleyerek ortaya çıkan fikirle bu proje başlatılmıştır.

Tarih danışmanı, arkeolog ve yazar Ensar Bekir Nazlı, eserlerin isimlerini bilse de içerikleri hakkında çok az bilgi bulunan eserlerin tek bir kaynakta derlenmesinin önemine dikkat çekti. Aynı zamanda, proje süresince karşılaştıkları yeni bilgileri web sitesine ekleyeceklerini sözlerine ekledi.

Projenin diğer tarih danışmanı İsmail Germiyanoğlu ise birçok önemli eserin bugüne ulaşamadığını belirtti. Gravürlerde ve Evliya Çelebi'nin eserlerinde bahsedilen Balabaniye Medresesi, Kapan Hanı, Redif Kışlası, Kazasker Hamamı, Güdük Minare gibi eserlerin günümüze kadar ulaşamadığını ifade etti. Germiyanoğlu, Kütahya'nın zamanında Anadolu'nun en önemli şehirlerinden biri olsa da bugün bu eserlerden bile habersiz olduğumuzu vurguladı.