Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandıAfyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Duchenne Musküler Distrofisi (DMD) hastalığını nano boyutta görüntüleme konusunda Türkiye'de bir ilke imza attı. Üniversitenin Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri, DMD kas hastalığına yönelik umut verici bir çalışma gerçekleştirdi. Bu çalışma sayesinde gen transferi uygulanan hücrelere nano ve mikro boyutta üst düzey analiz yapma imkanı sağlandı.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir, konu hakkında yaptığı açıklamada, DMD'nin genetik kökenli bir kas hastalığı olduğunu ve kasların giderek zayıflamasına ve fonksiyon kaybına yol açtığını belirtti. Tıp Fakültesi ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Araştırma Merkezi (BARUM) tarafından FE-SEM cihazı ile görüntülenen insan hücrelerinin moleküler yapıları hakkında hassas bilgilere ulaşıldığını söyledi. Bu teknolojik adımın, hastalığın teşhis ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi açısından önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Elde edilen verilerin, DMD patogenezinin daha iyi anlaşılması ve tedavi seçeneklerinin geliştirilmesi için değerli bir kaynak olduğunu söyledi. Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji branşı tarafından yürütülen bu çalışmanın, hastalar ve aileleri için büyük bir umut olduğunu belirtti. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nin sağlık alanında öncü rol üstlenmeye devam ettiğini ve DMD ile ilişkili moleküler süreçlerin aydınlatılması ve hastalığın daha iyi anlaşılması ve tedavi edilmesi için gösterilen çabanın umut vadeden bir adım olduğunu ifade etti.