Gözden kaçırmayın

İYİ Parti, Liderliği Altında İl Başkanları İle Toplantı GerçekleştirdiİYİ Parti, Liderliği Altında İl Başkanları İle Toplantı Gerçekleştirdi

Kütahya Belediyesi, Gözüm Şeyh Sultan Tekke ve Türbesi'nin restitüsyon ve restorasyon projesi kapsamında mülklerini bağışlayan İffet Pak ve Yüksel Kaplan'ı ağırladı. Protokol çerçevesinde Kütahya Belediyesi, Gözüm Şeyh Sultan Tekke ve Türbesi'nin restitüsyon ve restorasyon çalışmalarını tamamlayarak şehirdeki önemli bir tarihi eseri yeniden hayata döndürdü. İffet Pak ve Yüksel Kaplan, yapılan bu çalışmalardan dolayı Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık'a teşekkür etti. Gözüm Şeyh Sultan Tekke ve Türbesi'nin şehre kazandırılmasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Ziyarette Başkan Işık, gösterilen fedakarlık için İffet Pak ve Yüksel Kaplan'a teşekkürlerini iletti. Kütahya Belediyesi olarak kültürel ve manevi mirasları koruma ve gelecek nesillere aktarma konusunda önemli bir sorumluluk taşıdıklarını belirtti.

Gözüm Şeyh Sultan Tekke ve Türbesi, Kütahya'nın Mecidiye Mahallesi'nde bulunuyor. Mevlevihane, bodrum ve zemin kat olmak üzere 134,68 metrekarelik bir alana sahiptir. Uşakizade Rıfat Efendi tarafından yaptırılan Mevlevihane, Rıfat Efendi'nin yanındaki konutunun yerine yapılmasına neden olan rüyalarla bağlantılıdır. Gözüm Şeyh Sultan ve Vacide Sultan'ın rüyalarında Rıfat Efendi'den üzerlerini örtmesini istiyorlar. Bu isteği yerine getirmek için Rıfat Efendi, mezarların etrafına çit yaptırıyor. Ancak aynı gece tekrar rüyalarına girerek, üzerlerine çatı yapılmasını talep ediyorlar. Bunun üzerine Rıfat Efendi, Mevlevihane olarak kullanılacak bölümü inşa ederek mezarları içine alıyor. Daha sonra kendi evi, konuk evi ve Mevlevihane'yi yaptırıyor. Rıfat Efendi'nin evi, günümüzde moloz altında kalmış mezarıyla birlikte Mevlevi Tekkesi olarak hizmet vermiştir. Yapının 1873 yılında yapıldığı bilinmektedir. Yapı, güney, doğu ve kuzey cephelerine sahip dikdörtgen bir plana sahiptir.

#Kütahya #TekkeveTürbe #Restorasyon #KültürelMirasya #TarihiEser #Turizm