Gözden kaçırmayın
1380 Yılında Osmanlıca Yazılan Kitap, Günümüz Türkçesine ÇevrildiAFSÜ (Afyon Kocatepe Üniversitesi), girişimcilik ve üniversite-sanayi iş birliği konularında başarılar elde etmeye devam ediyor. Rektör Prof. Dr. Nurullah Okumuş, AFSÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Klinik Araştırmalar Birimi tarafından hayata geçirilen Klinik Araştırma Veri Tabanı (KAV) sistemi ile uluslararası ilaç firmalarıyla yapılan stratejik iş birlikleri kapsamında 11 milyon TL değerinde kontratlı Ar-Ge projesi başlattığını açıkladı.
AFSÜ-TTO Klinik Araştırmalar Birimi, 2023 Nisan ayında kurulmuş olup uluslararası araştırmalarda disiplinlerarası bir yaklaşımla ilaçların geliştirilme sürecindeki farklı aşamaları temsil eden faz çalışmalarına aracılık etmektedir. Rektör Okumuş, Klinik Araştırmalar Birimi tarafından yürütülen kontratlı Ar-Ge projelerinin %86'sının uluslararası ilaç firmalarıyla yapılan hizmet ihracatı kapsamında gerçekleştirildiğini belirtti.
AFSÜ-TTO Klinik Araştırmalar Birimi bünyesinde yer alan çalışmalar, AFSÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji ve Nöroloji Ana Bilim Dalı akademisyenlerinin yanı sıra farmasötik, biyoteknoloji ve tıbbi cihaz endüstrilerine hizmet veren Contract Research Organization (CRO) firmalarıyla da sürdürülmektedir. Rektör Okumuş, Klinik Araştırmalar Birimi'nin ulusal ve uluslararası ilaç firmalarıyla araştırma portföyünü genişletmeyi hedeflediğini ve önümüzdeki dönemde AFSÜ akademisyenlerine "İyi Klinik Uygulamaları" eğitimleri vereceğini ifade etti.
Rektör Okumuş, Türkiye'nin klinik araştırma fonundan aldığı payın şu anda %0,3 - 0,5 olduğunu ve bu payın 2021 yılında 325 milyon dolar seviyesinde bulunduğunu belirtti. Türkiye'nin klinik çalışmalarda bölgesel lider olma hedefinin 11. Kalkınma Planı'nda yer aldığını vurgulayan Okumuş, sağlık hizmetleri alanında güçlü bir alt yapıya sahip olan ülkemizin klinik araştırma stratejisini geliştirme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
AFSÜ TTO, kurum içi ve kurum dışı paydaşlara yönelik olarak toplamda 51 eğitim, toplantı ve etkinlik düzenlediği gibi sağlık sektörü firmalarıyla da 39 danışmanlık hizmet sözleşmesi imzaladı. AFSÜ TTO, ayrıca 13 ulusal ve 2 uluslararası patent başvurusuna aracılık etti ve buluş sahibi akademisyenlere patent başvurusu konusunda destek olmaya devam edeceğini belirtti.
AFSÜ, ilaç Ar-Ge merkezi olma yolunda altyapı yatırımlarına devam ediyor. AFSÜ, "Afyonkarahisar'a İlaç Gibi Gelecek" adlı Faz 1 Biyoyararlanım Biyoeşdeğerlik Merkezini kurmak için destek almaya hak kazandı. Bu merkezin 2024 yılında tamamlanması ve ulusal ve uluslararası ilaç çalışmalarının yürütüldüğü bir merkez olması hedeflenmektedir. AFSÜ ayrıca Zafer Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen "Tıbbi Mantar Tesisi"ni faaliyete geçirmeyi planlamaktadır. Bu atılımlar sayesinde tıbbi mantar yetiştiriciliği üzerine Ar-Ge çalışmaları ve ilaç hammadde üretimi konusunda bilimsel çalışmalar gerçekleştirilecektir.
AFSÜ TTO, girişimcilik ekosistemini desteklemektedir. TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Destek Programı (BiGG) kapsamında AFSÜ, Uşak Üniversitesi, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Zafer Teknopark ile iş birliği yaparak, girişimcilerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerinin geliştirilmesini desteklemektedir. Bu programda, yenilikçi iş fikirlerinin somut iş planlarına dönüşmesi süreci uygulayıcı kuruluşlar aracılığıyla yürütülmektedir. AFSÜ, BiGG 2023 kapsamında gerçekleşen ilk çağrı döneminde 4 proje ile yer almıştır.
Yorumlar
Yorum Yap