Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandıAfyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Prof. Dr. Bülent Görenek, Avrupa Kardiyoloji Kongresi'nde kalbin kulakçıklarından kaynaklanan çarpıntılarda pıhtı önler ilaçların tartışıldığı bir bilimsel toplantıya başkanlık yaptı. Kongre, 25-28 Ağustos 2023 tarihlerinde Hollanda'nın Amsterdam şehrinde düzenlendi. Bu etkinlik, kardiyoloji alanında dünyanın en büyük kongresi olarak kabul ediliyor ve Avrupa'dan ve dünyanın çeşitli ülkelerinden 22 bin kardiyoloji uzmanı, hekim ve sağlık çalışanı katıldı. Prof. Dr. Bülent Görenek, organizasyona davetli olarak katıldı ve "atriyal fibrilasyon" denilen kalbin kulakçıklarından kaynaklanan çarpıntılarda pıhtı önleme ilaçlarının tartışıldığı önemli bir bilimsel toplantının başkanlığını yaptı. Bu toplantıya İsveç'ten Prof. Dr. Cecilia Linde ve İsviçre'den Prof. Dr. Jan Stefell gibi ünlü kardiyologlar da katıldı.



Toplantıda, inme riski taşıyan atriyal fibrilasyonlu hastalarda pıhtı önleme ilaçlarının faydalı olduğu vurgulandı. Ancak, bazı kişilerde bu ilaçların kullanımıyla ilgili karar verilmesi gereken zor konular olduğu belirtildi, özellikle eşlik eden diğer sağlık problemleri olan hastalarda. Bu konu önceden kanaması olan, böbrek yetmezliği olan, anjiyo ile aort kapağı değiştirilen ve biyolojik protez kalp kapağı takılan hastalar gibi özel hasta gruplarını da içeriyordu. Toplantıda, atriyal fibrilasyonu olan özel hasta gruplarında pıhtı önleme ilaçlarının kullanılmasıyla inme ve buna bağlı ölüm risklerinin azaltılabileceği ve gerektiğinde pıhtı önleyici şemsiyelerden de faydalanılabileceği vurgulandı. Tedavinin her hastanın klinik özelliklerine göre kişiye özel olarak planlanması gerektiği üzerinde duruldu.