Gözden kaçırmayın

Elektrik Dağıtım Şirketi, Enerji Tasarrufu İçin Öneride BulunduElektrik Dağıtım Şirketi, Enerji Tasarrufu İçin Öneride Bulundu

Bilecik'in Pazaryeri ilçesine bağlı Gümüşdere köyünde, su tüketimi konusunda bilinçsiz davranan bazı vatandaşlar nedeniyle bazı evlere su ulaşmamaktadır. Köy sakinlerinin şikayeti üzerine Bilecik İl Özel İdaresi ekipleri köyde inceleme yapmıştır.

Gümüşdere köyünde yaşayanların büyük bir kısmı, 4 aydır musluklarından su akmadığı için mağdur durumdadır. Sebahattin Şaylan isimli köy sakini, su sorununun Haziran ayından bu yana devam ettiğini ve son 4 gündür ise hiç su akmadığını dile getirmiştir.

Şaylan, "Yetkililer geliyor, ölçümlerini yapıyorlar ve depoya günlük 70 ton su geldiğini söylüyorlar. Yeterli olduğunu belirterek kağıt üzerinde bir şeyler yazıp gidiyorlar. Peki bu su nereye gidiyor? Köyde sadece 40 hane ve genellikle tek kişilik haneler var. Hayvanları suluyorlar desek bile, köyde hayvan bulunmamaktadır. Muhtar gece saat 23:00'te depoyu doldurmak için suları kesiyor, sabah saat 08:00'de açıyor, ancak köyün diğer tarafına hiç su gelmiyor. İki saat içinde gelen su bitiyor. Arabası olanlar arazideki çeşmelerden su doldurabiliyor ancak olmayanlar maalesef susuz kalıyor. Bizler, siyasilerden ve il genel meclis üyelerinden bu soruna çare bulmalarını bekliyoruz" şeklinde konuşmuştur.

Bilecik İl Özel İdaresi ekipleri, köyde inceleme yapmak için köye gelmiştir. Yapılan ölçümlerin ardından ekipteki yetkililer, Gümüşdere köyünde günlük olarak depoya 43 ton su geldiğini, köy nüfusuna ve hayvan sayısına göre ise 26 ton suya ihtiyaç duyulduğunu belirlemiştir. Yani köyün ihtiyacından fazla su bulunmaktadır.

Köyün alt ve orta kısmında bulunan bazı evlerin içme suyunu bahçelerinde kullanması ve bazı kişilerin su saatinin hırsız kelepçesi yöntemiyle kaçak su kullanması ve su akış denge vanalarının iptal edilmesi gibi nedenlerle su sorunu yaşandığı köy halkı tarafından yetkililere iletilmiştir.

Yetkililerin köye geleceği gün, köyde çeşmelerden su akışının olmadığı duyurulmuştur. Ancak İl Özel İdaresi yetkililerinin köye gelmeleri için kahvede toplantı yapılacağı duyurulduktan sonra su tekrar akmaya başlamıştır.

Su ve Kanal İşleri Müdürü Can Doğan, bu tür kaçak su kullanımının cezai yaptırımla karşılandığını ve Kaymakamlık aracılığıyla Jandarma ile iş birliği yaparak bu evlere müdahale edilebileceğini belirtmiş ve ayrıca iptal edilen su akış denge vanalarının tekrar takılacağını ifade etmiştir.