Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü Bir Kahvehanede Kumar Tespit EttiAfyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü Bir Kahvehanede Kumar Tespit Etti

Eskişehir'de mangal kömürü üretimi yapan Bedir Kına, özel bir teknik kullanarak meşe odunlarını yakıyor. Sıcak hava koşullarına rağmen yoğun mesaisine devam eden Kına, "Aslanın ağzından ekmek alıyorum" diyerek çalışmalarını anlattı.

Mihalgazi ilçesi yakınlarında ormanlık alandan toplanan meşe odunlarından mangal kömürü üretiliyor. Gerekli izinleri alan üreticiler topladıkları odunları özel bir şekilde çatılarak kubbe formuna getiriyor. Odun istiflerinin üzeri saman ve özel toprakla kapatılıyor. Ardından kubbelerin ortasına bırakılan bacadan közler atılarak odunlar tutuşturuluyor. İşçiler tarafından 24 saat nöbet tutularak içten içe yanmaya devam eden odunlar, yaz mevsiminin en sıcak günlerinde yoğun ateş ve dumanla çalışanları zorluyor.

Bedir Kına, kömür üretiminin dedelerinden kendilerine miras kaldığını söyledi. Eskiden demir dövenlerin veya işleyenlerin bu kömürü kullandığını belirten Kına, günümüzde ise genellikle mangal kömürü olarak kullanıldığını ifade etti. Restoranlar özellikle bu kömüre yoğun talep gösteriyor. Odunları Orman Müdürlükleri'nin belirlediği kurallar ve sürelere göre temin ettiklerini belirten Kına, kömür hazırlama sürecinin 6-7 ay sürdüğünü ve 100-150 ton kömür elde ettiklerini söyledi.

Kına, odunların nasıl kömüre dönüştüğü süreci şu şekilde açıkladı: Odunları kubbeler haline getiriyoruz ve ortalarına bir baca bırakıyoruz. Belli miktarda közü çattığımız odunların içine atıyoruz ve tutuşturuyoruz. Bu tutuşan odunun başında nöbet tutarak sürekli gözlem yapıyoruz. Odunları toprağın altında adeta kaynatıyoruz ve sonunda odunun özü kalıyor. Kömür hazırlama süreci yaklaşık 6-7 ay sürüyor ve bu süre rüzgara bağlı olarak değişebiliyor.

#Eskişehir #mangal #kömürü #BedirKına #ormanlık #odun #köz #nöbet #sıcakhava