Gözden kaçırmayın

Yeni Sağlık Çalışanlarına Yönelik İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi TamamlandıYeni Sağlık Çalışanlarına Yönelik İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Tamamlandı

Özel Ümit Vişnelik Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Naim Ay, çocuklarda sık görülen alerjik hastalıklar hakkında bilgi verdi. Dr. Ay, alerjinin dünyada giderek arttığına dikkat çekerek, küresel ısınmanın, doğal olmayan gıdaların ve iklim bozukluğunun alerjik hastalıklara etki ettiğini belirtti. Ayrıca, kaşıntı sorununun da alerjik bir durum olabileceğini söyledi ve çocuk sahibi olan herkesin denize veya köye gittiğinde alerji şurupları, güneş kremleri ve antihistaminik kremlerini yanında bulundurması gerektiğini önerdi.

Dr. Naim Ay, bebeklerde alerjik hastalıkların ilk işaretlerinin genellikle doğumdan sonra ortaya çıktığını belirtti. Özellikle ek gıdaya başlandığı dönemlerde çocukların cildinde egzama türü lezyonların ortaya çıkabileceğini ve bu durumun atopik dermatit olarak adlandırılan bir hastalığa işaret edebileceğini söyledi. Atopik dermatitin, ileriki yaşlarda çocuğun diğer alerjik hastalıklarının gelişiminde önemli bir rol oynadığını ve besin alerjilerinin de bu dönemde ortaya çıkabileceğini belirtti. Bu nedenle egzama sorunu olan çocukların besin alerjisi yönünden değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Dr. Ay, besin alerjilerinin çoğunlukla çocukluk döneminde başladığını ve bunun inek sütü protein alerjisi, atopik egzama, alerjik rinit, alerjik astım, ürtiker, besin alerjisi ve anafilaksi gibi hastalıklara yol açabileceğini söyledi. Özellikle inek sütü protein alerjisi olan çocukların annelerinin süt ve süt ürünlerini tüketmemesi gerektiğini belirtti.

Alerjik rinitin, tedavi edilmediği takdirde zatürreye dönüşebileceğini ve uzun vadede kalıcı hasarlara neden olabileceğini aktaran Dr. Ay, kortizon tedavisinin ise gereksiz yere korkutucu bulunduğunu ifade etti. Kortizonun akciğerleri koruyan bir tedavi olduğunu vurguladı.

Dr. Ay, el, ayak, ağız hastalığı, kızamık kızamıkçık ve bahar döneminde böcek sokmaları gibi durumlarda alerji ilaçlarının kullanılmasının zorunlu olduğunu belirtti. Özellikle kene ısırıklarının çok riskli olabileceğine dikkat çekti. Böcek sokması durumunda ise bölgenin sabunla yıkanabileceğini ancak yaranın açık olduğu durumlarda mikrop kapmaması ve kortizonlu kremler ile antibiyotikli pomadların kullanılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, arı sokmasıyla ilgili olarak da bazı kişilerde ölüme yol açabileceğini ve bu kişilerin adrenalin ampulü taşıması gerektiğini ifade etti.

#ÖzelHastane #ÇocukSağlığı #AlerjikHastalıklar #Sağlık #Alerji #DrNaimAy