Gözden kaçırmayın

Sivriler İnşaat ile Yapılan Sponsorluk Anlaşması Eskişehirspor'a Görünürlük SağlayacakSivriler İnşaat ile Yapılan Sponsorluk Anlaşması Eskişehirspor'a Görünürlük Sağlayacak

Kütahya Arabuluculuk Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Murat Tuncay, kira, kat mülkiyeti, komşu hakkı ve ortaklığın giderilmesinden kaynaklı uyuşmazlıklarda dava şartı arabuluculuk uygulamasının başladığını açıkladı. Tuncay, 1 Eylül'den itibaren iş, ticari ve tüketici uyuşmazlıklarıyla birlikte kat mülkiyeti, komşuluk hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar, kira uyuşmazlıkları, mal paylaşımı, ortaklığın giderilmesi ve tarımsal ürün sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabuluculuğa başvurmanın zorunlu hale geldiğini belirtti.

2012 yılında başlatılan arabuluculuk müessesesinin isteğe bağlı olarak devam ettiğini belirten Tuncay, 2018 yılında dava açmadan önce arabuluculuğa gitmenin yasal olarak zorunlu hale getirildiğini ve başarı oranının yüzde 60 olduğunu söyledi. Ticari uyuşmazlıklarda 2020 yılından itibaren, tüketici uyuşmazlıklarında ise 2021 yılından itibaren arabuluculuğa başvurmanın zorunlu hale geldiğini ifade etti. Türkiye'deki arabulucuların bugüne kadar 4 milyon 600 bin dosyanın 3 milyonunda anlaşma sağladığını belirterek, arabuluculuğun ülkede başarılı olduğunu vurguladı.

Arabulucu Murat Tuncay, Türkiye'de arabuluculuğun başarılı olmasının nedenlerinden bahsetti. İlk olarak, milletin inanç değerleri ve uzlaşı kültürünün önemine dikkat çekti. İslam Peygamberinin uyuşmazlık konusunda taraflara çözümü bıraktığı, anlaşamazlarsa karar verdiği bilinen bir gerçektir. Adaletin sembolü olduğu düşünülen Hz. Ömer'in ise "Tarafların birbirlerini dava edip mahkemeye gitmeleri aralarındaki husumeti sona erdirmez, aksine artırır" şeklindeki sözünü hatırlattı. Ayrıca, Anadolu'daki dede kültürü ve ahilik müessesesinin uzlaşı kültürüne önemli katkısı olduğunu belirtti. İkinci olarak, devletin bu konuya verdiği öneme dikkat çekti ve Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı'nın arabulucularla ve vatandaşlarla iletişim halinde olduğunu ifade etti.

Avukat arabulucu Murat Tuncay, arabuluculuğun ne olduğu hakkında bilgi verdi. Arabuluculuğun, hukuki bir uyuşmazlık yaşayan kişilerin, tarafsız bir üçüncü kişi olan arabulucu aracılığıyla dava açmadan önce, dava açıldıktan sonra ve hatta dava sonuçlandıktan sonra bile başvurabileceği bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olduğunu söyledi. Arabuluculuğun, uyuşmazlığın mahkeme dışında, hızlı ve kesin bir şekilde çözülmesini hedefleyen bir usul hukuku kurumu olduğunu belirtti.