Gözden kaçırmayın

Sivriler İnşaat ile Yapılan Sponsorluk Anlaşması Eskişehirspor'a Görünürlük SağlayacakSivriler İnşaat ile Yapılan Sponsorluk Anlaşması Eskişehirspor'a Görünürlük Sağlayacak

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir'de bulunan ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından koruma altına alınan Hal Camii'nin yıkımı için mahkemeye başvurdu. Bu karar, camii cemaati tarafından tepkiyle karşılandı. Cami derneği ve cemaat, 58 yıldır ibadet yeri olan caminin yıkılmasına karşı çıkıyor. Büyükşehir Belediyesi ise caminin yolu kapattığını ve yeni bir cami yapılmak istendiğini gerekçe gösteriyor. Cami cemaati, bu kararlara itiraz ediyor ve caminin yıkılmamasını talep ediyor.

Eskişehir'de bulunan Hal Camii, geçtiğimiz yıl yıkım kararıyla gündeme gelmişti. Ancak camii cemaati itiraz etti ve caminin korunmasını talep etti. Bunun üzerine Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, camiyi koruma altına aldı. Ancak geçtiğimiz günlerde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, koruma kararının kaldırılması için mahkemeye başvurdu. Bu karar, camii cemaatinin tepkisine neden oldu. Cami cemaati, caminin yıkılmamasını ve korunmasını istiyor.

Cami cemaatinden Yusuf Belen, caminin yıkılma kararıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Daha önce camimizin yıkılması ile ilgili bir karar vardı, bu karar mahkeme aşamasına taşındı. Mahkeme neticesinde camimizin yıkılma kararının Anıtlar Kuruluna geçmesini talep etti, oraya taşındı. Büyükşehir belediyesi bu karara itiraz etti ve bir üst mahkemeye gitti. Cami alanımızın da yeni başvurularıyla özel alana çevrilmesini talep ettiler. Biz de cami derneği olarak tekrardan bu karara itiraz ettik. 'Ben camiyi tanımıyorum' diyor. Burayı ticaret alanı olarak göstermeye çalışıyor. Gerekçelerinden bir tanesi de, bu cami yolu kapattığı gerekçesi. Eğer bu cami yolu kapatıyorsa 100 metre ileride Haller Gençlik Merkezi de var, orası da yolu kapatıyor. Sonuçta burası çift yön, Es Park'ın önünde çift yön, Haller Gençlik Merkezi'nin önü de çift yön. Biz cami yönetimi ve cemaat olarak bu kararlara itiraz ettik. Devlet büyüklerinden ricamız bir an önce bu olaya el atmaları ve artık bu camimizin yıkılma kararından vazgeçmeleri, eğer Büyükşehir Belediyesi bu cami yıkıp, fabrikalar bölgesinde yeni bir cami inşa etmek istiyor, biz diyoruz ki burayı yıkmasın, oraya da başka bir cami yapsın."

Bir diğer cemaat üyesi Hasan Sayar ise caminin yıkılma kararının kendisini üzdüğünü belirtti. Sayar, "Bu cami inşaatında 17 yaşındaydım arkadaşlarımla beraber kum çektik, tuğla çektik, gençler olarak yapılışında yardımcı olmaya çalıştık. Ben şaşırıyorum şimdi, bu yaşıma geldim, şimdiye kadar hiçbir başkan bu cami ile uğraşmadı. Sağ olsun hallerde komisyoncular vardı, muhtarın öncülüğünde vatandaşlar, mahalledeki arkadaşlar ve komisyoncu arkadaşlar yardım etti ve bu camiyi yaptık. Ama şimdi bir senedir 'camiye kaldıracağım öbür tarafta yapacağım' deniyor. Yahu Allah'ını seversen 2 kilometre ötede kim gider oraya? Bak burası cadde üstü misafir geliyor, turistler gelip buradan geçiyor. Bunun içinde Müslüman olanlar da var, camiye gelip namaz kılıyorlar. Biraz önce gördünüz cami doluyor. Bilhassa bu esnaf nereye gidecek? Esnafların hepsi buraya geliyor, civarda bir tane cami var mı akademiye ve Köprübaşı'na kadar yok. Kusura bakmayın da başkana ne yapıyor bu cami? Bir zararımı var? Şimdi başka türlü konuşsam ayıp olacak. Bu camiyle neden uğraşıyor ben anlamıyorum" dedi.

Camii cemaati, caminin yıkılmasına karşı çıkıyor ve caminin korunmasını talep ediyor. Cami cemaati, gençlerin camiye ihtiyaç duyduğunu belirtiyor ve daha güzel bir cami yapılması durumunda destek olacaklarını ifade ediyor. Başkanın camiyle uğraşmasının anlamsız olduğunu düşünen cemaat üyeleri, başkanın siyaseti bırakmasını ve caminin yıkılmaması için çabalayan insanlara yer vermesini istiyor.

Caminin yapıldığı tarihten bu yana burada ibadet eden Hasan Sayar, caminin yıkılma kararıyla ilgili olarak şunları söyledi: "İtiraz ediyoruz, halk olarak burada eylem yaptık. Başkan hemen kolaya kaçtı, 'ben onlara yer gösterdim siyasi davaya çeviriyorlar' dedi. Yahu dindar adamın siyasetle ne işi olur, herkes bir partiye oy veriyor. İnsanlar camiye geldiği zaman siyaset olmaz. Burada herkes birdir, çıktıktan sonra da fikirlerinde hürdür, istediği partiye oy verebilir. Ben hala düşünüyorum yani 56 senedir kimse ellememiş de başkan ne yapmak istiyor buraya ben onu anlamıyorum" ifadelerini kullandı.