Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, Afyon Valiliği 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü'nde bir toplantı düzenledi.

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da Önemli Bir Sosyal Etkinlik GerçekleştiAfyonkarahisar'da Önemli Bir Sosyal Etkinlik Gerçekleşti

Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, Afyon Valiliği 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü'nde bir toplantı düzenledi. Toplantının ana konusu, özellikle 112'nin acil durumlar dışında aranması, asılsız ihbarların yapılması ve bu oranın oldukça yüksek olmasıydı.

Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, özellikle asılsız çağrının bir vebal olduğunu, o anda acil çağrıya ihtiyaç olan ve arayan kişilerin ulaşamama ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. 112 Acil Çağrı Merkezi'nin çok ilginç gerekçelerle arandığı da ifadeler arasındaydı. Asansörde kalan, ya da trafik ya da hava durumunu öğrenmek isteyen pek çok kişi de bu aramaları yapıyor.

112 Acil Çağrı Merkezi, şu anda
Jandarma Komutanlığı,
İl Emniyet Müdürlüğü,
İl Sağlık Müdürlüğü,
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü,
Orman Bölde Müdürlüğü,
Afyonkarahisar Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü
gibi görev alanına giren acil çağrıları 24 saat cevaplamaya devam ediyor.

Vatandaşın 112 Acil Çağrı Merkezi'ni sadece sağlıkta değil, aynı zamanda tüm adli olaylarda da araması gerektiği, sadece çağrı karşılama yapılmadığı, aynı zamanda dinleme yapılarak olayın nevine ve şekline göre diğer kurumların aynı anda bilgilendirildiği ve hızla olay yerine ulaşmasının sağlandığı ortaya koyuldu.

Verilen istatistiklere göre müdürlüğün çağrı karşılama süresi yaklaşık olarak 4 saniye olarak belirlendi. 58 personel ile görev yapan 112 Acil Afyon Merkezi, aynı zamanda Hatay depreminde de deprem çağrılarını Hatay bölgesi çagrılarınıda karşıladı ve bununla ilgili konuda da yüzünün akıyla başarıya ulaştı.

Yapılan istatistiklere göre toplam çağrı sayısı 741.596, asılsız çağrı oranı ise %48.1 olarak hesaplandı. Bu da şunu gösteriyor ki vatandaşların asılsız ve anlamsız şekilde çağrı merkezini yarı yarıya meşgul etti. Yani her iki aramadan biri asılsız çağrı olarak gözüküyor. Bu da çok önemli bir sorun.

2023 yılında Eylül ayı itibariyle ise bu oran %30'a düşmüş durumda. Vatandaşın bu konuda duyarlı davranması çok önemli. 112 Acil Çağrı Merkezi'ni önemli konular haricinde meşgul etmemeleri vatandaşların can güvenliği ve mal güvenliği açısından hayati önem taşıyor.