Gözden kaçırmayın
Afyonkarahisar'da 2024-2025 Okul Sporları Sezonu BaşladıTüketiciyi Destekleme Derneği Genel Merkez Çözüm Merkezi Başkanı Arabulucu Avukat Pınar Turhanoğlu Gücüyener, genişletilen arabuluculuk uygulamalarını değerlendirdi. Gücüyener, arabuluculuğun alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olduğunu belirtti. Yeni bir uygulamanın başlamasıyla beraber, belirli anlaşmazlıklarda dava yoluna başvurmadan önce arabuluculuk mekanizmasına başvurmanın zorunlu hale getirildiği bilgisini paylaştı. Arabuluculuk sayesinde tarafların uyuşmazlıklarını mahkemeye gitmeden çözebildiğini ifade etti.
Arabuluculuğa başvurmanın zorunlu olduğu durumları belirten Gücüyener, 66 bin TL ve üzerindeki tüketici mahkemelerindeki uyuşmazlıkların, para ile belirlenemeyen tüketici mahkemeleri uyuşmazlıklarının, ticari davalardan konusu bir miktar para olan alacak, tazminat, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarının, kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıkların, taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıkların, kat mülkiyeti kanunundan kaynaklanan uyuşmazlıkların, komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıkların, iş mahkemelerindeki kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi ya da işveren alacağı ve tazminatı ile ilgili itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarının arabuluculuk sürecine tabi olduğunu söyledi.
Tüketici Hakem Heyeti'nin 2023 yılında parasal sınırını 66 bin TL olarak belirlediği bilgisini paylaşan Gücüyener, bu sınırı aşan uyuşmazlıklarda da arabuluculuğun zorunlu olduğunu vurguladı. Vatandaşların arabuluculuk sürecini başlatmak için adliyelerdeki Arabuluculuk Bürosu'na başvurmaları gerektiğini belirtti. Arabuluculuk sisteminin, tarafların daha hızlı, etkili ve masrafsız bir çözüme ulaşmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirildiğini söyledi. Tüketicilerin mağduriyet yaşamamaları için arabulucuya başvurmanın önemini vurguladı.
Yorumlar
Yorum Yap